Deși primul caz de COVID-19 din Suedia a fost confirmat abia în ianuarie, este posibil ca primele îmbolnăviri să fi avut loc în noiembrie. Ce crede principalul epidemiolog din țară
Este posibil ca primele cazuri de COVID-19 să fi existat în Suedia încă din noiembrie 2019, deși statul scandinav depista prima îmbolnăvire abia în ianuarie 2020. Cel puțin asta crede Anders Tegnell, principalul epidemiolog din țară, care a atras atenția către călătoriile efectuate dinspre și înspre China în finalul anului trecut, dar a subliniat că, cel puțin în acest moment, identificarea primelor infecții cu coronavirus nu face parte din strategia națională de combatere a pandemiei, potrivit SVT NYHETER.
Primele îmbolnăviri cu COVID-19 ar fi putut avea loc înainte de primul caz confirmat
Autoritățile din Suedia confirmau un prim caz de COVID-19 în ianuarie, în persoana unei femei cu vârsta de 20 de ani, care revenea dintr-o călătorie în zona Wuhan, China. Odată testată pozitiv, ea era izolată la Spitalul Ryhov din Jonkoping.
Totuși, Anders Tegnell a explicat că este posibil ca acest caz să nu fi fost chiar prima îmbolnăvire din țară, ci mai degrabă prima depistată. El este de părere că este posibil ca primele infecții să fi apărut în Suedia încă din noiembrie, decembrie.
„Cred că ar putea fi găsite cazuri ocazionale printre cei care au călătorit la Wuhan în noiembrie, decembrie anul trecut. Nu ar fi deloc ciudat, ar fi ceva firesc”, a afirmat Tegnell, pentru TT.
Ulterior, el și-a nuanțat poziția în presa suedeză și a explicat că dacă această ipoteză s-ar adeveri, nu ar avea o prea mare relevanță pentru strategia Suediei de combatere a pandemiei de coronavirus. Anders Tegnell a subliniat că sistemul sanitar este deja prea încărcat pentru a mai concetra discuția în această zonă, dar chiar și așa a adăugat că ar fi interesant de văzut cum s-a răspândit COVID-19 în debutul pandemiei, în China, și cum a ajuns de la animal, la om.
Strategia Suediei în lupta cu pandemia de coronavirus, lăudată de OMS
Suedia este printre puținele țări din Europa care nu a impus izolarea populației, ci a lăsat măsurile de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, preponderent, la nivel de recomandare. Totuși, formele de învățământ superior au fost suspendate, iar întâlnirile de peste 50 de persoane au fost interzise. Cât despre restricțiile de deplasare, premierul Stefan Lofven a preferat să se bazeze mai degrabă pe simțul civic al cetățenilor, decât să le implementeze cu strictețe.
Deși strategia Suediei a atras critici interne și externe deopotrivă, țara a primit și foarte multe laude, iar unul dintre organismele care au apreciat modelul suedez este chiar Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a catalogat statul scandinav drept un exemplu în gestionarea pandemiei de COVID-19.
„Sunt lucruri de învăţat de la această ţară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetăţenilor”, a declarat, miercuri, dr.Mike Ryan, expert în urgențe al OMS, noteazăNew York Post.
Acesta a precizat că, în loc de izolare,Suedia„a implementat o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire”.
Potrivit datelor centralizate miercuri de Worldometer, autoritățile suedeze au confirmat la nivel național peste 23.000 de cazuri de COVID-19, cu un bilanț al deceselor înregistrate în rândul pacienților depistați cu coronavirus de circa 2.854.