Primele imagini realizate de telescopul James Webb, dezvăluite într-un eveniment online organizat de NASA (FOTO, VIDEO)

Publicat: 12 07. 2022, 20:28
Actualizat: 13 07. 2022, 00:07
Foto: Southern Ring Nebula (NIRCam and MIRI Images Side by Side) / Sursa: NASA

Agenția spațială americană NASA a prezentat marți în premieră imagini  realizate de telescopul spațial James Webb. Printre ele fiind și planete din afara sistemului nostru solar, a căror atmosferă conține apă, și un grup de galaxii strâns unite, conform BBC.com.

NASA a publicat primele imagini obținute de telescopul spațial James Webb

NASA a prezentat luni și marţi primul set de imagini primite de la cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb.

„Fiecare imagine reprezintă o nouă descoperire”, a declarat în deschidere directorul NASA, Bill Nelson. „Fiecare va oferi omenirii o viziune asupra Universului pe care nu am mai văzut-o niciodată”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

După mai mult timp de aşteptare, prima imagine ştiinţifică de la telescopul James Webb a fost dezvăluită  luni, o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime descoperit până acum.  Astfel că, poate arăta galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

Atmosfera exoplanetei WASP 96 b. Foto: NASA

Cum funcționează telescopul James Webb

Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari și  a fost lansat în luna decembrie, iar în acest moment  se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra. Instrumentul are mai multe funcții, iar printre ele se află și următoarele:

  • Poate să observe acolo unde Hubble nu vedea, și anume vede în infraroșu, ceea ce înseamnă că poate vedea mult mai departe în timp și mai aproape de momentul Big Bang-ului și de formarea primelor galaxii, respectiv a primelor stele.
  • De asemenea, poate să vadă direct atmosferele exoplanetelor și poate să observe ce se află în acea atmosferă, ceea ce până în prezent nu se putea afla direct.