Primele imagini cu bombardierul B-21 „Raider” al SUA, în zbor. Va putea lansa atacuri convenționale sau nucleare în întreaga lume

Primele imagini cu bombardierul B-21 Raider al SUA, în zbor. Va putea lansa atacuri convenționale sau nucleare în întreaga lume
Sursa foto: Wikipedia

Bombardierul american B-21 „Raider” al Forțelor Aeriene, în formă de aripă zburătoare, a avut primul zbor vineri, următorul pas în lansarea unei noi flote de bombardiere cu rază lungă de acțiune nucleară, construite de Northrop Grumman, potrivit unui martor Reuters.

Americanii au lansat cel mai performant bombardier nuclear

B-21 a părăsit instalația Northrop de la Uzina 42 a Forțelor Aeriene din Palmdale, California, vineri, la răsăritul soarelui, oferind prima privire asupra noului bombardier care a fost dezvoltat sub strictă securitate.

Avionul a decolat la 6:51 a.m., potrivit unui martor Reuters. Liderii Forțelor Aeriene nu au făcut publicitate primului zbor al B-21, dar mai mulți entuziaști ai aviației și fotografi amatori s-au adunat vineri în jurul Uzinei 42, sperând să vadă bombardierul urcând în cer, potrivit martorului Reuters.

B-21, care are aceeași formă de „aripă zburătoare” ca și predecesorul său, B-2, va putea livra atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, folosind capacități de realimentare cu rază lungă și în aer.

Se estimează că aeronava va costa aproximativ 550 milioane USD fiecare în 2010, sau aproximativ 750 milioane USD în dolari actuali ajustați la inflație. Cu toate acestea, Forțele Aeriene au păstrat clasificate alte informații despre preț, „ceea ce face dificilă validarea costului propus”, a spus Serviciul de Cercetare al Congresului într-un raport din 2021.

Forțele Aeriene intenționează să cumpere cel puțin 100 dintre avioane și să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 și B-2. B-1 care costă aproximativ 60.000 de dolari pe oră pentru a funcționa, iar B-2 costă aproximativ 65.000 de dolari pe oră, potrivit datelor Pentagonului.

Ann Stefanek, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, a declarat: „B-21 Raider este în teste de zbor. Testarea în zbor este un pas critic în campania de testare gestionată de Centrul de testare al Forțelor Aeriene și de 412th Test Wings B-21 Combined Test Force.”

Șase avioane de testare sunt produse acum. Sunt construite pe aceeași linie, folosind instrumentele, procesele și tehnicienii care vor construi aeronava de producție.

Northrop a învins o echipă formată din Boeing și Lockheed Martin când a câștigat contractul din 2015 pentru a produce bombardierul. Producătorul de motoare Pratt & Whitney, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems și Spirit Aerosystems se numără printre cei peste 400 de furnizori din 40 de state.

B-21 a fost dezvăluit public în decembrie 2022, dar anticipațiile în jurul primului său zbor au crescut de ani de zile.

În 2019, un general de top al Forțelor Aeriene a sugerat că bombardierul ar putea zbura încă din decembrie 2021, dar serviciul a împins acea dată la jumătatea lui 2022. La începutul lui 2022, Forțele Aeriene l-au amânat și mai mult până în 2023.

Programul B-21 se află în faza de dezvoltare a ingineriei și producției și este pe cale de a livra avioane la baza forțelor aeriene Ellsworth la mijlocul anilor 2020, potrivit Forțelor Aeriene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`