Primele declarații ale talibanilor, de la preluarea puterii: „Afganistanul nu mai este o zonă de conflict. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internațională”

Primele declarații ale talibanilor, de la preluarea puterii: „Afganistanul nu mai este o zonă de conflict. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internațională
Suhail Shaheen, Latif Mansur, Shahabuddin Delavar, figuri proeminente din grupul talibanilor, fotografiați în 9 iulie 2021 înaintea unei conferințe de presă din Rusia. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ekaterina Chesnokova

Talibanii au organizat o primă conferință de presă, de când au preluat puterea, în Afganistan. Noi lideri din statul asiatic au transmis mesaje comunității internaționale, prin intermediul cărora au încercat să convingă că nu este cazul de noi tensiuni.

Noii lideri din Afganistan au oferit primele declarații, potrivit Digi24:

  • Acesta este un moment de mândrie pentru întreaga națiune. Vrem să ne asigurăm că Afganistanul nu mai este un câmp de luptă și o zonă de conflict.
  • I-am iertat pe toți cei care au luptat împotriva noastră. Animozitățile au ajuns la sfârșit. Nu vrem dușmani externi sau interni.
  • Nu vrem să vedem haos în Kabul. Planul nostru era să ne oprim la porțile Kabulului, astfel încât procesul de tranziție să poată fi finalizat fără probleme. Din păcate, guvernul anterior a fost atât de incompetent, forțele lor de securitate nu au putut face nimic pentru a asigura securitatea. Trebuia să facem ceva. A trebuit să intrăm în Kabul pentru a asigura securitatea locuitorilor.
  • Asigurăm comunitatea internațională că nimeni nu va fi rănit. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internațională.
  • Avem dreptul să acționăm conform principiilor noastre religioase. Alte țări au abordări, reguli și reglementări diferite, afganii au dreptul de a avea propriile reguli și reglementări în conformitate cu valorile noastre.
    Noi suntem dedicați drepturilor femeilor în limitele legii shariei (legea islamică). Vor lucra umăr la umăr cu noi. Am dori să asigurăm comunitatea internațională că nu va exista nicio discriminare.
  • Suntem dedicați presei în cadrul nostru cultural. Nimic nu ar trebui să fie împotriva valorilor islamice atunci când vine vorba de activitățile mass-media.
  • Voi, în mass-media, ar trebui să acordați atenție problemelor noastre, astfel încât să putem servi națiunea. Dar mass-media nu ar trebui să acționeze împotriva noastră. Ar trebui să lucreze pentru unitatea națiunii.
  • Tinerii care au crescut aici, nu vrem să plece. Ei sunt bunurile noastre. Nimeni nu va bate la ușa lor și nu îi va întreba pentru cine au lucrat. Vor fi în siguranță. Nimeni nu va fi interogat sau urmărit.
  • După formarea guvernului, vom decide ce legi vor fi prezentate națiunii. Un lucru trebuie să spunem: lucrăm serios la formarea guvernului. Va fi anunțat după finalizare. Avem toate granițele sub controlul nostru.

Talibanii au revenit, după două decenii

Talibanii fuseseră îndepărtați de la putere din Afganistan în 2001 de forțele conduse de SUA, însă au declanșat o ofensivă majoră pe fondul retragerii aliate după două decenii de lupte și au capturat marile orașe din țară, anunțând că războiul s-a încheiat. Președintele Ashraf Ghani a demisionat din funcție și a fugit din țară, iar oamenii se calcă în picioare la aeroport și au luat cu asalt drumurile în încercarea de a face același lucru.

Grupul a intrat în discuții directe cu SUA în anul 2018, iar în februarie 2020 cele două părți au perfectat un acord care prevedea demararea unor discuții de pace la nivel național, stipulând totodată că SUA se retrage din regiune, iar talibanii nu vor ataca forțele americane. Alte clauze erau îndreptate împotriva al-Qaeda și altor organizații militante.

Chiar și așa, în 2021, talibanii au continuat să atace forțele afgane de securitate și civilii, iar în ultimele zile au avansat într-o ofensivă rapidă către capitala Kabul, unde au ajuns duminică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card