CORONAVIRUS | Analiza genetică sugerează că virusul circula în Spania la mijlocul lunii februarie
O echipă de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid a analizat primii 28 de genomi de virus din Spania, astfel fiind exclus existența unui „pacient zero” spaniol.
Se confirmă „o multitudine de intrări” de persoane infectate din alte țări
Mai precis, studiile nu duc la un singur pacient zero, ci mai degrabă confirmă „o multitudine de intrări” de persoane infectate din alte țări în cursul lunii februarie, potrivit bioinformaticianului Francisco Díez.
Deși pe 23 februarie, coordonatorul situațiilor de urgență al Ministerului Sănătății, Fernando Simón, a declarat că ”în Spania nu există virus, nici boala nu este transmisă și nici în prezent nu avem cazuri”, se pare că atunci erau deja pesoane infectate.
Echipa bioinformaticianului Francisco Díez a studiat cele aproape 1.600 de genomuri complete de virus citite de comunitatea științifică internațională până la sfârșitul lunii martie. Analiza arată că cele 28 de genomuri spaniole aparțin celor trei familii majore de virus identificate în restul lumii și numite S, G și V, cu o mică diversitate între ele.
„Toți viruți sunt foarte similari, în principiu, cu puține mutații, ceea ce este o veste bună, cu toată precauția”, spune Diez, care lucrează acum la Clinica Spitalului din Barcelona.
Noua analiză, publicată fără revizuire externă într-un depozit deschis, sugerează că strămoșul comun al celor 1.600 de viruși studiați a fost găsit în orașul chinez Wuhan în jurul datei de 24 noiembrie, scrie El Pais.
Treisprezece dintre genomii spanioli aparțin familiei S, iar 11 dintre ei sunt legați de un caz anterior depistat la 1 februarie la Shanghai. Primele trei S identificate în Spania provin din eșantioane prelevate în 26 și 27 februarie în Valencia. Cu o săptămână mai devreme, 2.500 de fani Valencia au călătorit la Milano pentru a urmări meciul de fotbal Atalanta-Valencia, descris drept „o bombă biologică”de primarul din Bergamo, Giorgio Gori.
Cu toate acestea, analiza genetică sugerează că noile coronavirusuri care aparțin familiei S circulau deja în Spania chiar mai devreme, în jurul datei de 14 februarie. O altă grupare de o jumătate de duzină de cazuri din Madrid indică faptul că familia G circula deja în Capitală în jurul datei de 18 februarie.
„Credem că au existat cel puțin 15 înregistrări diferite în Spania”, a declarat geneticianul Fernando González Candelas.
Studiul permite verificarea răspândirii invizibile și explozive a virusului. Cazul de la Shanghai din 1 februarie este, aparent, legat de alte două eșantioane prelevate în Franța pe 25 și 26 februarie, altul din Madrid pe 2 martie, altul din Chile pe 3 martie, altul din SUA pe 4 martie, altul din Georgia pe 8 martie și altul din Brazilia pe 16 martie. Rutele de transmisie probabile sunt complicate până când formează o schiță pe harta lumii. Díez consideră că această ramură specifică a virusului a fost transmis din Spania în alte șase țări.
„În Spania nu există niciun pacient cu zero. Nu există niciun pacient zero, când o epidemie este deja atât de răspândită ”, subliniază virologul José Alcamí.
O rată mare de mutație ar putea strica eficacitatea primelor vaccinuri
Vaccinurile experimentale care sunt cercetate în prezent, pentru a trata pandemia de coronavirus, sunt concepute pentru secvența genetică actuală a virusului.
Însă, o rată mare de mutație ar putea strica eficacitatea primelor vaccinuri, care va ajunge în termen de un an cel mai devreme.
Numărul persoanelor infectate a depășit două milioane la nivel global
La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit două milioane de cazuri.
Mai precis, peste 2.600.000 de persoane au fost testate pozitiv.
Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 184.000, iar peste 722 de mii s-au recuperat.