Primele avioane F-16 olandeze pentru Ucraina ajung în două săptămâni la centrul de antrenament din România (VIDEO)

Primele avioane F-16 olandeze pentru Ucraina ajung în două săptămâni la centrul de antrenament din România (VIDEO)
Avionul de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Harald Tittel

Avioanele F-16 promise de Olanda pentru a întări apărarea antiaeriană ucraineană vor ajunge la centrul de antrenament din România în două săptămâni, a anunțat premierul olandez Mark Rutte în urma unei videoconferințe cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Mark Rutte, despre avioanele F-16 promise Ucrainei

Ministrul olandez al Apărării, Kaisa Ollongren, a declarat că forțele armate ale țării vor trimite 12 până la 18 avioane de luptă F-16 în centrul românesc pentru pregătirea piloților ucraineni.

“Olanda va continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii continue a Rusiei, atât cât și cât va fi necesar. Situația devastatoare din Israel și Gaza nu ne va îndepărta atenția de la Ucraina. Nevoia existențială de a respinge agresiunea rusă este încă prioritatea noastră, atât pentru Ucraina, cât și pentru securitatea Europei în ansamblu. I-am confirmat asta încă o dată Președintelui Zelenski în timpul unei videoconferințe.

Olanda sprijină Ucraina pe mai multe fronturi. În acest weekend, la Malta au început discuțiile între Țările de Jos și partenerii internaționali cu privire la aranjamentele de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Accentul se va pune pe securitate și apărare, inclusiv pe consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

De asemenea, l-am putut informa pe președintele Zelensky că avioanele F-16 promise de Olanda pentru a întări apărarea antiaeriană ucraineană vor ajunge la centrul de antrenament din România în două săptămâni. Asta înseamnă că cursurile de pregătire pentru piloții ucraineni care îi vor pilota vor putea începe în scurt timp.

Am discutat, de asemenea, progresul în stabilirea unui coridor alternativ pentru exportul de cereale prin Marea Neagră. Țările de Jos vor furniza Ucrainei bărci de patrulare pentru a menține această rută în siguranță. Am purtat recent discuții pe acest subiect în orașul-port Odesa.

Atrocitățile pe care Rusia le-a comis nu trebuie uitate. Pentru a asigura acest lucru, Olanda rămâne implicată în investigarea crimelor Rusiei. O a patra misiune criminalistică olandeză se află în prezent în Ucraina, sub auspiciile Curții Penale Internaționale, adunând dovezi ale crimelor de război”, a anunțat premierul olandez Rutte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie