Primarul Sibiului, Astrid Fodor, care candidează pentru un nou mandat de edil din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), spune că, din punctul său de vedere noul an școlar ar trebui să înceapă după alegerile locale, care vor avea loc pe 27 septembrie.
„În ce priveşte începerea anului şcolar, din anumite puncte de vedere, vorbesc acum din punctul de vedere al alocării fondurilor necesare pentru aceste măsuri de prevenţie, Primăria Sibiu a organizat o şedinţă extraordinară şi am alocat banii necesari pentru separatoare, pentru tablete, deci, pentru ceea ce este nevoie. Să nu uităm că administraţia publică locală lucrează după legi şi noi am aşteptat legile care s-au emis de către Guvern şi le aplicăm. Dar în ceea ce priveşte începerea în data de 14 (septembrie – n.r.) sau în data de 1 octombrie şi eu aş pleda pentru începerea şcolii după alegeri”, a declarat Astrid Fodor, în cadrul unei dezbateri electorale, potrivit Agerpres.
Un punct de vedere similar a fost exprimat și de liderul ALDE Sibiu, Horaţiu Marin, de asemenea, candidat pentru funcția de primar. El susține că începerea noului an școlar ar trebui amânată cu cel puțin două săptămâni pentru că autoritățile nu sunt încă pregătite de revenirea elevilor în bănci în condiții de siguranță.
În ultimele zile, în spațiul public au circulat mai multe declarații contradictorii cu privire la începerea noului an școlar, fiind avansată în acest sens ca posibilă data de 1 octombrie.
Premierul Ludovic Orban a declarat însă, la finalul săptămânii trecute, că în mod sigur școlile vor începe pe 14 septembrie.
„Şcoala va începe din 14 septembrie, iar alegerile se vor ţine pe 27 septembrie. E ridicolă ideeaPSD, la fel de ridicolă ca moţiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile? Şi aşa s-a prelungit mandatul aleşilor locali, alegerile au fost o dată amânate”, a declaratLudovic Orban, referindu-se la faptul că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut amânarea alegerilor locale sau comasarea acestora cu cele parlamentare.
Sâmbătă, ministrul Educației, Monica Anisie,a declarat, pentruB1 TV, că nu există un scenariu privind amânarea deschiderii claselor până la 1 octombrie și defășurarea cursurior online până la această dată.
”Nu vorbim despre faptul că începem de la 1 octombrie.Cred că a fost o neînțelegere referitoare la acest lucru. Au fost discuții în spațiul public, am discutat și eu la Minister, și la nivel guvernamental. Au fost niște propuneri venite, nu înseamnă că a fost luată o decizie. Trebuie să analizate toate propunerile de la sindicate, elevi și părinți. Până nu e analizată situația epidemiologică…”, a spus Anisie.
La rândul său, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,a susținutcă o discuție oficială pe acest subiect nu a avut loc.
„Discuţia pe o eventuală amânare a prezenţei fizice (a copiilor şi profesorilor la şcoală – n.r.), o discuţie oficială nu a avut loc. Asta trebuie să se înţeleagă, o discuţie oficială nu a avut loc. Există anumite puncte de vedere şi clar vor fi analizate aceste puncte de vedere, iar eu cred că trebuie comunicat din ce în ce mai mult cu părinţii. Ştiu că a fost o conferinţă de presă a ambelor ministere, Sănătate şi Educaţie, aceste lucruri trebuie repetate, explicate, răsexplicate, până toată lumea înţelege care va fi mersul lucrurilor”, a afirmatRaed Arafat, la Antena 3.