Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a transmis că este îngrijorat de posibilitatea ca liderul de la Kremlin să folosească o armă nucleară tactică asupra capitalei ucrainene, informează CNN.
„Siguranţa este prioritatea în acest moment … Sigur că ne facem griji şi sperăm că războinicii noştri ne apără, dar riscul este încă acolo şi fără partenerii noştri, fără Statele Unite şi ţările europene nu putem supravieţui”, a declarat Vitali Kliciko.
Primarul Kievului susține că nu există „nicio îndoială” că capitala ucraineană este în continuare „principala ţintă” a Rusiei. Totodată, acesta îi avertizează pe oamenii care se întorc la Kiev să fie atenți și precauţi.
„În calitate de primar al Kievului, spun oricui: îmi pare rău, este riscul vostru personal, dar nu vă putem da garanţii … Atâta timp cât există război în Ucraina, nu putem da garanţii niciunui ucrainean”, a transmis Kliciko.
Acesta a declarat că atacurile ruseşti ar putea avea loc „în orice secundă”.
Primarul Kievului a mai adăugat că războiul „a schimbat viaţa tuturor” şi transmite că-şi ţine degetele încrucişate pentru a „opri acest război fără sens cât mai curând posibil”, potrivit sursei citate.
Cel mai înalt oficial al serviciilor secrete americane, Avril Haines a avertizat marți că liderul de la Kremlin ar putea privi perspectiva înfrângerii în Ucraina ca pe o amenințare existențială pentru regimul său, ceea ce l-ar putea forța să recurgă la utilizarea unei arme nucleare, informează The Guardian.
Directorul serviciului de informații naționale, Avril Haines, a declarat comisiei pentru serviciile armate din Senat că Putin va continua să să crească arsenalul nuclear al Rusiei, în încercarea de a descuraja SUA și aliații săi să sprijine suplimentar Ucraina.
Schimbarea atenției către est și sud este cel mai probabil o tactică temporară, mai degrabă decât o renunțare permanentă la un război în restul Ucrainei, a adăugat Haines.
„Credem că [percepția lui Putin despre o amenințare existențială] ar putea fi situația în care percepe că pierde războiul din Ucraina și că NATO, de fapt, fie intervine, fie este pe cale să intervină”, a declarat Haines.
Ea a adăugat că în acest caz ar exista probabil un avertisment că utilizarea unor arme nucleare este iminentă.
„Sunt o mulțime de lucruri pe care le-ar face în contextul escaladării înainte de a ajunge la arme nucleare”, a mai spus Haines.