Primarul din New York, Eric Adams, este primul primar din istoria orașului care este acuzat și cercetat pentru corupție chiar în timpul mandatului

Primarul din New York, Eric Adams, este primul primar din istoria orașului care este acuzat și cercetat pentru corupție chiar în timpul mandatului
Primarul democrat din New York City, Eric Adams. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Rod Lamkey - CNP

Primarul orașului New York, Eric Adams, se confruntă cu acuzații penale federale, potrivit CBS News, partenerul american al BBC. Adams, în vârstă de 64 de ani, a fost ales să conducă cel mai populat oraș din SUA în urmă cu aproape trei ani, cu promisiunea de a controla criminalitatea.

Adams își va face o primă apariție în instanță, joi

Adams și un șir de oficiali de top din cercul său s-au confruntat cu un control din ce în ce mai mare ca parte a mai multor anchete federale de corupție.

Rechizitoriul îl face pe Adams, în vârstă de 64 de ani, primul primar din istoria orașului care va fi acuzat chiar în timpul mandatului.
Adams a lansat miercuri seara o declarație video în care a promis că va lupta împotriva acuzațiilor și va rămâne în funcție, cerând locuitorilor din New York atât „să se roage pentru el, cât și răbdare”.

„Voi lupta împotriva acestor nedreptăți cu fiecare gram de putere și cu tot sufletul meu”, spune el în videoclip, adăugând că „sunt nevinovat” și că intenționează să solicite un „proces imediat, astfel încât newyorkezii să poată auzi adevărul”.

El a vorbit, de asemenea, despre valul de apeluri pe care le-a primit pentru a-și da demisia.

„Acum, dacă voi fi acuzat, mulți ar putea spune că ar trebui să-mi dau demisia pentru că nu pot gestiona orașul în timp ce lupt împotriva acuzațiilor.

„Pot să înțeleg, de asemenea, cât de îngrijorați ar fi newyorkezii obișnuiți că nu-mi pot face treaba în timp ce mă confrunt cu acuzații, dar mă confrunt cu aceste minciuni de luni de zile”.

Se așteaptă ca procurorii federali să deschidă rechizitoriul joi, când Adams își va face o primă apariție în instanță, relatează CBS News.
Acuzațiile vin la mai puțin de un an după ce agenții federali au confiscat dispozitivele electronice ale lui Adams și au percheziționat casa Briannei Suggs, șefa sa pentru campaniile de strângere de fonduri.

Ulterior, a fost dezvăluit că biroul procurorului american din Manhattan cerceta dacă echipa de campanie pentru primarul lui Adams din 2021 a conspirat cu guvernul Turciei pentru a canaliza donațiile ilegale în campanie.

The New York Times a raportat luni că procurorii au citat campania și primăria pentru informații legate de alte cinci țări: Israel, China, Qatar, Coreea de Sud și Uzbekistan.

Lista celor care-i cer demisia devine tot mai lungă

Adams a spus că va rămâne în funcție, chiar dacă o listă tot mai mare de oficiali i-a cerut demisia. Alexandria Ocasio-Cortez – o figură populară din New Yorkul de stânga – s-a alăturat acestei liste.

„Nu văd cum primarul Adams poate continua să guverneze New York City”, a scris Ocasio-Cortez pe X. „Pentru binele orașului, ar trebui să demisioneze”.

Ocasio-Cortez a făcut referire la un „potop de demisii și posturi vacante” recent, despre care a spus că amenință capacitatea de funcționare a guvernului orașului.

Procurorii îl cercetează și pe fratele său care ar fi făcut afaceri cu orașul

Rechizitoriul lui Adams vine la câteva săptămâni după ce agenți federali au confiscat dispozitive electronice aparținând a trei persoane strâns legate de el – cancelarul școlilor David Banks, fratele său, viceprimarul Phil Banks și logodnica lui, viceprimarul Sheena Wright.

Biroul procurorului american din Manhattan investighează un alt frate al lui Banks, Terence, în legătură cu o posibilă schemă de mită care implică firma sa de consultanță și contractele cu orașul.

Procurorii din biroul respectiv analizează, de asemenea, cereri de luare de mită împotriva fratelui geamăn al fostului comisar de poliție din New York, Edward Caban, care a demisionat la începutul acestei luni la câteva săptămâni după ce telefonul său a fost confiscat de agenți federali.

În ultimele două săptămâni, consilierul juridic șef al primarului și comisarul municipal pentru sănătate au demisionat și ei.
Adams, care este doar a doua persoană de culoare care a condus New York City, se confruntă cu o listă din ce în ce mai mare de contestatari democrați înaintea candidaturii sale de a fi reales ca primar anul viitor.

Guvernatorul democrat al New York-ului, Kathy Hochul, un aliat apropiat care încă nu a comentat acuzația, are puterea de a-l retrage pe Adams din funcție.

Dacă mandatul lui Adams se încheie prematur, Jumaane Williams, avocatul public al orașului, este cel care va deveni primarul interimar al orașului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`