PRIMA sfidare la adresa UE: Extrema dreaptă ANTIEUROPEANĂ este dată favorită pentru câștigarea alegerilor parlamentare din Olanda

PRIMA sfidare la adresa UE: Extrema dreaptă ANTIEUROPEANĂ este dată favorită pentru câștigarea alegerilor parlamentare din Olanda
Foto: clingendael.nl

Un an greu pentru Uniunea Europeană! Extrema dreaptă antieuropeană este favorită la alegerile legislative din Olanda. Și asta în condițiile în care anul acesta vor mai fi alegeri și în Franța, unde s-ar putea impune extremista Marine Le Pen, și Germania, unde Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) crește constant în sondaje.

Semnul destrămârii Uniunii Europene a pornit de la Brext, dar rezultatele alegerilor din 15 martie din Olanda ar putea crea un efect de 'bulgăre de zăpadă' care să-i tragă după el pe alegătorii francezi și nemți.

Un rezultat bun al extremei drepte populiste din Olanda i-ar sufla vânt în pupă candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, favorita clară a primului tur al scrutinului prezidențial din Franța, din 23 aprilie, dar care ar urma să fie învinsă în turul doi, din 7 mai, indiferent cine va fi contracandidatul ei, este de părere Teresa Pullano, profesoară de studii europene la Universitatea din Basel (Elveția), potrivit agerpres.

Un alt scrutin decisiv pentru viitorul european va avea loc la 24 septembrie în Germania, când cancelarul Angela Merkel încearcă să obțină un nou mandat, după 12 ani la putere. Contracandidații acesteia sunt social-democratul Martin Schulz și dreapta populistă – AfD.

Cu doar o lună înaintea scrutinului din Olanda, directoarea Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, s-a declarat 'preocupată, la fel ca toată lumea, de rezultatul unora dintre aceste alegeri' programate pentru 2017 în Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`