China a comentat victoria obținută de Lai Ching-te la alegerile prezidențiale din Taiwan și susține că „reunificarea” cu insula autoguvernată rămâne „inevitabilă” și după acest scrutin, relatează AFP preluată de Barron`s.
Lai Ching-te, descris de China drept o amenințare la adresa păcii, a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan și a asigurat un al treilea mandat consecutiv pentru Partidul Democrat Progresist (DPP), la capătul unei campanii în care s-a prezentat ca apărător al modului democratic de viață de pe insulă.
Într-un comunicat emis după victoria lui Lai, purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, Chen Binhua, a declarat că votul „nu va împiedica tendința inevitabilă de reunificare a Chinei”.
Rezultatul alegerilor, susține Chen Binhua, arată că DPP „nu poate reprezenta opinia publică mainstream de pe insulă”, o aluzie la faptul că partidul de guvernământ, deși a câștigat din nou prezidențialele, a pierdut majoritatea în parlament.
Scrutinul „nu va schimba peisajul de bază și trendul de dezvoltare a relațiilor dintre cele două maluri ale Strâmtorii (Taiwan)”, susține reprezentantul Biroului pentru afaceri taiwaneze.
Poziția Beijingului în ceea ce privește „realizarea reunificării naționale rămâne consecventă, iar determinarea noastră este tare ca piatra”, a spus el, adăugând că „Taiwan este Taiwanul Chinei”.
Beijingul, a continuat Chen Binhua, „se opune ferm activităților separatiste care vizează indepedența Taiwanului, precum și ingerințelor străine”.
Alegerile au fost urmărite îndeaproape de Beijing și Washington, principalul partener militar al Taiwanului, în condițiile în care cele două superputeri se luptă pentru influență în această regiune vitală din punct de vedere strategic.
În discursul de Anul Nou, președintele chinez Xi Jinping declara la rândul său că „unirea” dintre Taiwan și China este „inevitabilă”.