Prima reacție a oficialilor de la Beijing după alegerile prezidențiale taiwaneze: Reunificarea rămâne inevitabilă. Este Taiwanul Chinei

Prima reacție a oficialilor de la Beijing după alegerile prezidențiale taiwaneze: Reunificarea rămâne inevitabilă. Este Taiwanul Chinei
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Lan Hongguang

China a comentat victoria obținută de Lai Ching-te la alegerile prezidențiale din Taiwan și susține că „reunificarea” cu insula autoguvernată rămâne „inevitabilă” și după acest scrutin, relatează AFP preluată de Barron`s.

Reacția Beijingului după alegerile prezidențiale taiwaneze

Lai Ching-te, descris de China drept o amenințare la adresa păcii, a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan și a asigurat un al treilea mandat consecutiv pentru Partidul Democrat Progresist (DPP), la capătul unei campanii în care s-a prezentat ca apărător al modului democratic de viață de pe insulă.

Într-un comunicat emis după victoria lui Lai, purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, Chen Binhua, a declarat că votul „nu va împiedica tendința inevitabilă de reunificare a Chinei”.

Rezultatul alegerilor, susține Chen Binhua, arată că DPP „nu poate reprezenta opinia publică mainstream de pe insulă”, o aluzie la faptul că partidul de guvernământ, deși a câștigat din nou prezidențialele, a pierdut majoritatea în parlament.

Scrutinul „nu va schimba peisajul de bază și trendul de dezvoltare a relațiilor dintre cele două maluri ale Strâmtorii (Taiwan)”, susține reprezentantul Biroului pentru afaceri taiwaneze.

Chen Binhua: „Taiwan este Taiwanul Chinei”

Poziția Beijingului în ceea ce privește „realizarea reunificării naționale rămâne consecventă, iar determinarea noastră este tare ca piatra”, a spus el, adăugând că „Taiwan este Taiwanul Chinei”.

Beijingul, a continuat Chen Binhua, „se opune ferm activităților separatiste care vizează indepedența Taiwanului, precum și ingerințelor străine”.

Alegerile au fost urmărite îndeaproape de Beijing și Washington, principalul partener militar al Taiwanului, în condițiile în care cele două superputeri se luptă pentru influență în această regiune vitală din punct de vedere strategic.

În discursul de Anul Nou, președintele chinez Xi Jinping declara la rândul său că „unirea” dintre Taiwan și China este „inevitabilă”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital