Prima persoană din Italia vindecată de coronavirus: ‘Mă simțeam foarte bine, nu mi s-au dat pastile’
O femeie din Italia este prima persoană din această țară vindecată de coronavirus.
Femeia în vârstă de 47 de ani, din Vo’ Euganeo, provincia Padova, a povestit pentru Corriere della Sera cum s-a manifestat boala și care au fost condițiile speciale din spital.
Totodată, femeia face apel la calm și spune că virusul se manifestă în special la oameni cu vârste înaintate și care suferă deja de alte boli care le-au slăbit sistemul imunitar.
„Noi s-ar putea să fim și ignoranți, dar cineva a suflat în focul ignoranței noastre”, spune ea, referitor la isteria creată și menținută în tot acest timp.
“Persoanele în vârstă trebuie să fie mai atente, ceilalți să aibă grijă să nu se calce pe picioare unii pe alții, să păstreze distanța”, adaugă italianca.
Femeia a precizat că nu i-a fost teamă, că virusul s-a manifestat ca o gripă normală și, mai mult, că s-a plictisit cât a stat în spital.
„De ce anume să-mi fie teamă? E o gripă, doar nu mori, dacă nu ești deja bolnav. Mi se pare că am înnebunit cu toții! Mă simțeam bine, eram doar plictisită, dar liniștită”, mai spune aceasta.
Întrebată ce tratament a primit, italianca afirmă: „Păi nimic! Eram pozitivă (la testele pentru coronavirus – n.r.) dar nu aveam nici măcar o linie de febră. Cum am fost internată, mi-au făcut o perfuzie cu zahăr lichid. Măsură de precauție, spuneau. Singurul medicament mi l-am prescris eu singură. Aveam o durere de cap din cauza la toată harababura asta și am întrebat dacă pot să iau un «Moment» pe care-l aveam în poșetă. Punct.”
„Dacă n-ar fi murit săracul Adriano (prima victimă a virusului în Italia – n.r.), dacă ar fi durat mai mult, nici n-aș fi știut că am fost infectată. Și ca mine, mulți alții. Nu cred că s-ar fi schimbat nimic”, adaugă ea.
Femeia mai atrage odată atenția asupra panicii create în lume din cauza Covid-19 și amintește un caz al unui bolnav de cancer care a impresionat-o și pe care îl dă exemplu.
„M-a impresionat foarte mult un video publicat de un domn cu masca pe față. Părea panicat, spunea că vom fi infectați cu toții…
La un moment dat și-a dat jos masca și a spus că este bolnav de cancer și că mai are o lună de trăit. Noi, spunea el, părăsim această lume în nepăsarea generală, fără să rupem p… nimănui, în timp ce voi înnebuniți din cauza la chestia asta. Dar nu vă este rușine?, întreba el. Eu zic că are dreptate. Un pic ar trebui să ne fie rușine.”
La nivel mondial, au fost confirmate până în prezent peste 82.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus (78.497 în China) și peste 2.800 de decese (2.641 în regiunea chineză Hubei, epicentrul epidemiei). În Europa prezența coronavirusului a fost confirmat în: Italia (453), Germania (27), Franța (18), Spania (13), Marea Britanie (13), Belgia (1), Elveția (1), Croația (3), Austria (1), Macedonia de Nord (1), Grecia (1), România (1), Estonia (1), Finlanda (1), Suedia (1), Norvegia (1).
Ca măsuri de protecţie mai multe ţări au impus restricţii de călătorie (cum au făcut autorităţile iraniene) sau au interzis adunările publice (cum e cazul Irakului), în timp ce Kuwait-ul îşi evacuează cetăţenii din Italia şi Iran. În Marea Britanie a fost demarata o campanie de testare a pacienţilor ce prezintă simptome de gripă într-o încercare de a detecta din timp noi eventuale cazuri de infecţie. Simptomele de gripă cu cele ale coronavirusului „COVID-19” sunt foarte similare.
Miercuri seară, Victor Costache a confirmat existența primului caz de infecție cu coronavirus depistat în România. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, care a intrat în contact cu cetățeanul italian din Rimini. Pacientul este total asimptomatic și a fost adus la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. În prezent, starea sa de sănătate este stabilă, chiar „bună”.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cele mai întâlnite simptome ale infectării cu virusul sunt febră, senzaţia de oboseală şi tusea seacă. În unele cazuri, însă, pot fi întâlnite dureri, înfundare nasului, curgerea nasului, senzaţia de gât uscat şi diaree. Iniţial, aceste simptome se pot manifesta uşor într-o primă fază, şi se pot manifesta pe rând. În unele cazuri nu se manifestă niciun simptom, iar persoanele infectate nu se simt rău.
Care sunt simptomele coronavirusului ‘COVID-19’ şi cum poate fi el prevenit. Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și ale Ministerului Sănătății –AICI