Prima generație de vaci modificate genetic, deținută de un fermier din Canada / Animalele vor fi mai prietenoase cu mediul
Oamenii de știință și experții din industria bovinelor susțin că fermele cu vite care emit mai puțin metan ar putea reduce producerea de gaz cu efect de seră, conform Reuters.
Generația vacilor modificate genetic va începe primăvara viitoare, atunci când vițeii fermierului canadian Ben Loewith se vor naște.
Bărbatul a început să insemineze artificial 107 dintre vacile sale cu materialul seminal lansat pe piață cu o trăsătură genetică cu conținut scăzut de metan.
Vacile modificate genetic, un beneficiu pentru mediul înconjurător
Materialul seminal modificat genetic în peste 80 de țări a ajuns pe piață în primăvara acestui an. Produsul a fost cumpărat de o fermă din Marea Britanie, dar și de altele din SUA și Slovacia, potrivit vicepreședintelui Drew Sloan.
Pe scară largă, creșterea vitelor cu conținut mic de metan ar putea avea un beneficiu asupra mediului înconjurător, potrivit lui Frank Mitloehner, profesor de zootehnie la Universitatea din California.
Modificările genetice ale vitelor nu au convins, însă, toți oficialii din industria lactatelor, susținând că materialul seminal ar putea cauza probleme de digestie.
Sistemul de evaluare a metanului care stă la baza produsului respectiv nu a fost evaluat încă de Departamentul de agricultură al Canadei. Potrivit aceluiași departament, reducerea emisiilor de la animale este „extrem de importantă”.
Emisiile de gaze cu efect de seră din lume sunt reprezentate în proporție de 14,5% de creșterea bovinelor.