Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Urnele s-au închis la ora 21.00. Prezența la vot e de puțin peste 54% / Record de voturi în diaspora (VIDEO, GALERIE FOTO)
UPDATE: În jurul orei 00.30, prezența la vot era 54.26%. Votaseră 1.695.791 de cetățeni, majoritatea femei – 54.79% (929.212). Bărbații au votat în proporție de 45.21% (766.615).
UPDATE: În jurul orei 22.30, prezența la vot era 54.20%. Votaseră 1.692.185 de cetățeni, majoritatea femei – 54.80% (927.337). Bărbații au votat în proporție de 45.20% (764.865).
În diaspora, prezența la vot e de 322.065. Amintim că urnele s-au închis în R Moldova la ora 21.00, dar procesul de votare continuă în diaspora.
UPDATE: La ora 21.00, urnele s-au închis în Republica Moldova, dar continuă votul în diaspora. Prezența la vot e de 54.09% – au votat 1.684.493 de persoane, din care 54.82% femei și 45.18% bărbați. Cel mai mult au votat cetățenii în categoria de vârstă 36-45ani.
UPDATE: Până la ora 19.30, au votat 1.634.712 de moldoveni, adică 52,94% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.
283.861 de moldoveni din diaspora au votat – un record al ultimelor trei decenii.
„Procesul de votare se desfășoară în continuare, în mare parte în liniște. Totuși, au fost semnalate și incidente care au periclitat procesul de votare: alerte cu bombă anunțate la 6 secții de peste hotare, dar și în două secții de votare din Varnița. Până la această oră, doar trei dintre acestea secții și-au reluat activitatea”, a declarat Angelica Caraman, de la CEC, citată de agora.md.
Guvernul Republicii Moldova a reacționat la informațiile privind alertele cu bombă din secțiile de votare: „După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor. Fiecare vot contează”.
Și candidata Maia Sandu a reacționat, printr-un mesaj video: „Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”.
Potrivit agora.md, a fost alertă cu bombă și la o secție de votare din Brașov. Procesul de votare nu a fost întrerupt.
De asemenea, conform stiri.md, a existat o alertă cu bombă și la o secție de votare din București.
UPDATE: Până la ora 18.00, jumătate dintre moldovenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit datelor oficiale.
Angelica Caraman, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat că serverele CEC au fost chiar azi ţinta unui atac cibernetic, efectul fiind încetinirea programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.
„Important este să spunem că responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor”, a precizat Caraman, potrivit Agerpres.
Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, Marea Britanie, după primirea unei alerte cu bombă, afirmă surse diplomatice pentru IPN. Informația a fost confirmată și de alegători. O alertă cu bombă a fost primită și la o secție de votare din Frankfurt, Germania, dar aici procesului de votare nu a fost întrerupt.
UPDATE: Peste 1.116.000 de moldoveni, adică mai bine de 39% dintre alegători, au votat până la ora 15:00 în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La primul tur, până la aceeași oră votaseră peste 850.000.
Până acum, 54% dintre votanți sunt femei. Raportat la vârstă, majoritatea celor care s-au prezentat la urne au între 56 şi 65 ani.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Peste 3,3 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la secțiile de votare pentru a decide realegerea președintelui în exercițiu, Maia Sandu, candidat independent susținut de PAS, sau alegerea lui Alexandr Stoianoglo, candidat independent susținut de PSRM.
Numărul votanților a ajuns la peste 1 milion
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt incluși peste 2,7 milioane de alegători. Codul Electoral prevede că scrutinul e declarat valabil dacă participă cel puţin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
Alegătorii pot veni să-şi exercite dreptul la vot până la ora 21:00. Biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării cu cel mult două ore.
34.51% dintre cetățenii moldoveni cu drept de vot au votat până la aceasta oră. Numărul participanților la scrutinul din 3 noiembrie a ajuns la peste 1 milion.
Între timp, secțiile de votare organizate în capitala Federației Ruse nu fac față, relatează agenția de știri de stat din Belarus. Mulți moldoveni din Moscova și Kaliningrad au început să își rezerve călătorii cu avionul către Minsk.
„Secțiile de votare din Moscova nu pot face față numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din țara lor, de aceea moldovenii zboară la Minsk și cu avioanele, din Kaliningrad și Moscova”, a relatat Belta, agenție de știri de stat a Republicii Belarus.
Poliția a înregistrat 52 de încălcări electorale
Până la ora 13:30, poliția a înregistrat 52 de încălcări electorale cu afișaj electoral neautorizat, agitație electorală, fotografierea buletinului de vot, încălcarea dreptului la vot, coruperea alegătorilor, ștampile deteriorate, deteriorarea buletinelor de vot, transportarea alegătorilor, prezența unor persoane în stare de ebrietate la secția de vot, conflicte și huliganism.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, susține că autoritățile au sporit nivelul de activitate al Poliției în adiacentul secțiilor de votare din Republica Moldova pentru siguranța tuturor cetățenilor.
„Cu adevărat astăzi, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, am sporit nivelul de activitate al Poliției în adiacentul secțiilor de votare din toată țara.
Acest fapt este pentru siguranța tuturor cetățenilor, dar trebuie să punctăm că acest proces este în contextul ultimelor evenimente care au avut loc la noi în țară, când am constatat diferite forme de provocări sau intenții de a fi comise anumite abateri contravenționale sau infracționale.
Acest lucru ne-a determinat să sporim nivelul de activitate și, bineînțeles, spre garanția cetățenilor, care trebuie să-și exercite dreptul la vot în siguranță și să avem un scrutin electoral corect”, a declarat oficialul.
Ce au declarat Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo la ieșirea din secțiile de votare
Președinta în exercițiu, Maia Sandu, candidata independentă susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, și-a exprimat duminică, 3 noiembrie, votul la una dintre secțiile de votare din Chișinău.
„Bună ziua, moldoveni! Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetăţenii noştri vor alege bine pentru ţara noastră. Ei de fiecare dată au dus ţara înainte, ei au protejat-o de rele.
Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independenţa. Hoţii vor să ne cumpere votul, hoţii vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvenia lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Capul sus, moldoveni! Doamne ajută”, a spus Maia Sandu.
Candidatul independent susținut de socialiști la președinția Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost primul care și-a exercitat dreptul la vot. S-a prezentat la secția de votare, alături de soția sa și cele două fiice.
„Am votat împreună cu familia mea pentru o Moldova liberă, stabilă, prosperă. O Moldovă care se respectă, indiferent de etnie, limbă vorbită, religie.
O Moldovă care nu stă cu mâna întinsă, dar care se dezvoltă în armonie și cu Estul și cu Vestul. Avem organele abilitate, care trebuie să vadă fiecare caz de fraudare. Eu sunt împotriva fraudării alegerilor. Nu am participat la cumpărarea voturilor”, a spus candidatul susținut de socialiști.