Previziunile Comisiei Europene: Economiile statelor UE ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârșitul anului 2022 / Care este situația în România

Previziunile Comisiei Europene: Economiile statelor UE ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârșitul anului 2022 / Care este situația în România
Foto: pixabay

Economia Uniunii Europene va crește cu 4,2% în acest an și cu 4,4% în 2021, potrivit previziunilor economice publicate de Comisia Europeană. Potrivit estimărilor, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creștere cu 4,3%, în 2021 și cu 4,4% în 2022, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de perspectivele anunțate în iarna acestui an, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Ce se va întâmpla cu economia UE în următorii ani. Estimările anunțate de Comisia Europeană

”Ratele de creștere vor continua să varieze la nivelul UE, însă economiile tuturor statelor membre ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârșitul anului 2022”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit estimărilor, economia României va înregistra în acest an o creștere de 3,8%, iar în 2022, de 4%, în timp ce inflația va ajunge la 2,6% în 2021 și la 2,4% anul viitor.

Reprezemtanții Comisiei Europene mai menționează că pe măsură ce numărul vaccinărilor crește și măsurile de restricție instituite în contextul pandemiei se relaxează, se reia și creșterea economică.

”Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc de proporții istorice pentru economiile Europei. Economia UE s-a contractat cu 6,1%, iar economia zonei euro cu 6,6% în 2020. Deși, în general, întreprinderile și consumatorii s-au adaptat pentru a face față mai bine măsurilor de izolare, unele sectoare, cum ar fi turismul și serviciile prestate în persoană, continuă să sufere”, se mai menționează în comunicat.

Redresarea economiei europene a început în vara anului trecut, însă a stagnat în ultimul trimestru al anului și în primul trimestru din 2021. Însă odată cu creșterea ratei de vaccinare și cu măsurile de relaxare, experții se așteaptă la o redresare economică, determinată de consumul privat, de investiții și de creșterea cererii de exporturi ale UE.

La nivelul UE, pentru anul 2021 se estiemază o rată a șomajului de 7,6% și de 7% pentru anul viitor, în timp ce pentru zona euro, estimările sunt de 8,4% în acest an și 7,8% în 2022.

În privința inflației din UE, se preconizează că aceasta va ajunge la 1,9% în 2021 și la 1,5% în 2022. Inflația din zona euro se va situa la 1,7% în 2021 și la 1,3% în 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`