Previziuni sumbre pentru Europa: Liderii europeni anunță un an marcat de sacrificii și lipsuri

Previziuni sumbre pentru Europa: Liderii europeni anunță un an marcat de sacrificii și lipsuri
Discursurile liderilor europeni, deși pline de promisiuni privind implementarea unor măsuri care vor redresa zona euro și sistemul financiar al întregii Uniuni Europene, au în comun un avertisment deosebit de...

Discursurile liderilor europeni, deși pline de promisiuni privind implementarea unor măsuri care vor redresa zona euro și sistemul financiar al întregii Uniuni Europene, au în comun un avertisment deosebit de îngrijorător: anul 2012 va fi mai greu pentru europeni decât cel precedent.

Astfel, în cadrul discursului de pe 31 decembrie 2011, președintele Franței, Nicolas Sarkozy, s-a declarat decis să găsească soluții pentru ieșirea din criză, în ultimile patru luni ale mandatului actual, dar a recunoscut că populația grav afectată de efectele crizei va trebui să suporte cu stoicism măsurile ce vor asigura viitorul UE.

 „Știu că viețile celor mai mulți dintre voi, deja afectate de ultimii doi ani dificili, sunt puse din nou la încercare. Încheieiați anul mai îngrijorați pentru voi și copii voștri. Singura cale pentru a ne păstra suveranitatea și controlul destinelor este drumul reformelor structurale și nu acțiunile impulsive care nu fac decât să creeze confuzie și haos, fără a reclădi încrederea”, a declarat el în cadrul unui discurs televizat.

Italia își pregăteșete populația de colaps?

Nici Anghela Merkel nu s-a arătat mai optimistă, cancelarul Germaniei avertizând că 2012 va fi un an mai greu decât 2011 și că Europa mai are un drum lung de parcurs până la depășirea crizei.

„Calea de ieşire nu va fi una lejeră, la final Europa va deveni mai puternică. Anul 2012 va fi, fără îndoială, mai dificil decât 2011”, a afirmat cancelarul.

În Italia, președintele Giorgio Napolitano a făcut un apel la sacrificii către populație. “Nimeni nu se poate eschiva de la responsabilitatea de a contribui de la redresarea datoriei publice și de la contribuția pentru evitarea colapsului financiar. Este greu să își recapeți credibilitatea după ce am pierdut atât de mult teren, iar titlurile statului nostrum, în ciuda unor semnale positive, sunt încă ținta atacurilor pe piețele financiare”, a spus Napolitano, sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat.

Britanicii vestitorii apocalipsei euro

Viziunea britanică este și mai sumbră în privința viitorului UE, șeful băncii Standard Chartered, Peter Sands, declarând că liderii europeni nu au oferit încă o soluție viabilă pentru rezolvarea crizei care amenință zona euro.

“Am intrat în 2012 cu perspective sumbre pentru zona euro, șansele fiind din ce în ce mai mari pentru părăsirea acesteia de unele state”, a spus el într-un interviu acordat ziarului British Sunday, citat de reuters.com.

Finanțiștii de pe partea continentală a Canalului Mânecii se arată mai optimiști, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christian Noyer, declaraând că dacă politicile fiscale convenite la summitul de la Bruxelles, pe 9 decembrie, de întărire a reguluilor fiscale, sunt respectate este numai o chestiune de timp până la redresarea zonei euro.

“Dacă implementăm toate deciziile convenite la Bruxelles vom deveni mai puternici”, a declarat finanțistul pentru Journal du Dimanche.

Criza, care s-a declanșat în Grecia acum mai bine de doi ani a afectat de atunci Irlanda și Portugalia, care au fost obligate să apeleze la fonduri de salvare de la FMI și UE, bate acum la poarta celei de-a treia economii ca dimensiuni din Uniune: Italia. Guvernul din Cizmă fiind nevoit anul acesta să găsească soluții pentru refinanțarea datoriei publice de 450 de miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`