Prețurile vaccinurilor anti-COVID-19 cumpărate de UE, publicate din greșeală de un oficial belgian. Care este cel mai scump și cel mai ieftin vaccin

Prețurile vaccinurilor anti-COVID-19 cumpărate de UE, publicate din greșeală de un oficial belgian. Care este cel mai scump și cel mai ieftin vaccin

Eva De Bleeker, secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, a publicat din greșeală, pe Twitter, prețurile negociate de UE pentru vaccinurile anti-COVID-19 și suma pe care o va da Belgia pentru ele. A șters mesajul la scurt timp, dar tot a fost prea târziu. Potrivit tabelului, cel mai ieftin vaccin negociat de Uniunea Europeană e cel de la Oxford – AstraZeneca – sub 2 euro, iar cel mai scump e cel de la Moderna – 18 dolari.

Prețurile negociate de UE pentru vaccinurile anti-COVID-19, dezvăluite din greșeală

Secretarul belgian Eva De Bleeker a dezvăluit din greșeală, joi, prețurile negociate de Uniunea Europeană pentru achiziția de vaccinuri anticoronavirus produse de diverse companii, informează Politico. Jurnaliștii au apucat să facă un printscreen înainte ca postarea de pe Twitter să fie ștearsă.

Lista cu prețurile vaccinurilor publicată de Eva De Bleeker:

  • Oxford – AstraZeneca: 1,78 Euro
  • Johnson & Johnson: 8,50 Dolari
  • Sanofi-GSK: 7,56 Euro
  • CureVac: 10 Euro
  • Pfizer – BioNTech: 12 Euro
  • Moderna: 18 Dolari

Aceste prețuri nu erau cunoscute până acum, Comisia Europeană susținând că ele sunt confidențiale.

Același mesaj mai arăta că Belgia va cheltui aproape 280 de milioane de euro pe mai bine de de 33 milioane de vaccinuri.

Foto: hln.be

Vaccinurile anti-COVID-19 achiziționate de UE ajung și în România. Campania începe la finalul lunii

Campania de vaccinare anticoronavirus va începe la finalul acestei luni în Uniunea Europeană, deci și în România.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că, până la sfârșitul anului, vom primi o tranșă simbolică de 10.000 de doze: „Prima dată vine o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat încă în acest an. Începând din ianuarie, vin doze mai mari, noi credem că cel puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult pe măsură ce se poate vaccina mai mult”.

Dozele din prima tranșă vor fi alocate personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I: Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, Institutul ”Matei Balș” din București, Spitalul ”Victor Babeș” din București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, Spitalul ”Victor Babeș” din Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași, Spitalul ”Nicolae Rustea” din Baia Mare, SPutalul de Urgență din Suceava și Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

Vaccinarea anti-COVID-19 va fi gratuită și voluntară.

„Aş sublinia încă o dată aspectul legat de faptul că vaccinarea este gratuită, vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, nu este condiţionată. Se vor folosi doar vaccinuri care vor primi autorizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi încă un deziderat important – siguranţa activităţii de vaccinare reprezintă pentru noi prioritatea zero”, a declarat, la rândul său, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`