Prețurile la alimente au crescut în țările în curs de dezvoltare pe fondul crizei din Ucraina, potrivit Băncii Mondiale
Liban este țara cea mai afectată de inflația alimentară după explozia unui depozit de cereale alimentare din Beirut în 2020.
Prețul alimentelor a crescut foarte mult în țările în curs de dezvoltare
Inflația prețurilor alimentelor a crescut vertiginos în mare parte din țările în curs de dezvoltare de la invazia Rusiei în Ucraina și a prins mai multe țări mai bogate într-un ciclu de creștere a prețurilor, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
Organizația a declarat că războiul din Europa de Est va lovi multe țări cu o creștere a prețurilor la alimente de peste 1% din venitul lor național anual (PIB), în timp ce altele nu vor reuși să limiteze impactul și vor fi aruncate într-o criză a datoriilor foarte mari.
Banca Mondială a declarat că Libanul este cel mai grav afectat, după ce o explozie a unui depozit de cereale alimentare din Beirut, în urmă cu doi ani, a afectat capacitatea țării de a păstra și distribui porumb și grâu celor 6,8 milioane de locuitori ai săi.
Inflația prețului alimentelor a ajuns anul acesta la 332% până în iunie, devansând creșterea de 255% din Zimbabwe și 155% din Venezuela.
Turcia e pe locul patru, cu o rată a inflației alimentare de 94%
Un acord încheiat luna trecută între Ucraina și Rusia, mediat de Turcia și de Națiunile Unite, pentru a permite navelor de containere care transportă cereale să părăsească porturile ucrainene a contribuit la scăderea prețurilor la produsele de bază.
Cifrele Băncii Mondiale au arătat o răsturnare dramatică a prețurilor cerealelor pe piețele globale începând cu luna iunie și o scădere abruptă a prețului altor produse agricole până la minime apropiate de cele înregistrate anul trecut.
Luni, cargoul Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odesa, transportând peste 26.000 de tone de porumb cu destinația Liban.
Multe țări în curs de dezvoltare solicită deja sprijin financiar de la FMI
Săptămâna trecută, Bangladesh a solicitat sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), după ce o creștere a costului alimentelor și energiei importate a amenințat să submineze finanțele țării din Asia de Sud.
Se pare că Bangladesh are nevoie de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, deși doar 1 miliard-1,5 miliarde de dolari sunt disponibile în cadrul acordurilor actuale ale FMI.
Și Sri Lanka a cerut deja un ajutor de la fondul cu sediul la Washington după ce a rămas fără bani pentru a cumpăra importuri vitale, în timp ce un acord cu Pakistanul pentru un împrumut de 6 miliarde de dolari de la FMI a fost reluat în iunie.
Prețurile scăzute ale alimentelor au susținut creșterea globală în ultimele decenii, cu toate acestea, Banca Mondială a declarat că majorarea șocantă a prețurilor la alimente din ultimele luni a afectat majoritatea economiilor, inclusiv pe cele cu venituri relativ ridicate.
„Ponderea țărilor cu venituri ridicate care înregistrează o inflație ridicată a crescut, de asemenea, brusc, aproximativ 78,6% dintre acestea confruntându-se cu o inflație ridicată a prețurilor la alimente. Cele mai afectate țări sunt în Africa, America de Nord, America Latină, Asia de Sud, Europa și Asia Centrală”, a precizat raportul.
De asemenea, raportul a avertizat că marii producători de cereale, printre care Franța, Spania și Italia, vor trebui să se adapteze la creșterea temperaturilor și la modelele meteorologice nesigure determinate de criza climatică pentru a menține niveluri ridicate de producție.