Prețul războiului pentru ucraineni: Peste 5 milioane de șomeri. Avertismentul transmis de ONU pentru țările care adăpostesc refugiați

Publicat: 11 05. 2022, 16:37
Actualizat: 11 05. 2022, 16:43
Așa arată Mariupol, orașul ucrainean distrus complet de trupele ruse. Sursă foto: Hepta - Ilya Pitalev

Aproape 5 milioane de ucraineni și-au pierdut locurile de muncă de la începutul invaziei ruse, se arată în raportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO), o agenție ONU. Se estimează că 4,8 milioane de oameni din Ucraina și-au pierdut locurile de muncă de la începutul invaziei ruse în februarie,  scrie cnn.

5 milioane de șomeri ucraineni în urma războiului

„Dacă ostilitățile ar escalada, pierderile de locuri de muncă ar crește la șapte milioane”, estimează raportul, subliniind că „dacă luptele ar înceta imediat, atunci ar fi posibilă o recuperare rapidă, cu revenirea a 3,4 milioane de locuri de muncă. Acest lucru ar reduce pierderi de locuri de muncă la 8,9 la sută”.

Raportul OIM a mai subliniat că guvernul ucrainean a depus eforturi considerabile pentru a menține funcțional sistemul național de protecție socială prin garantarea plății prestațiilor, inclusiv persoanelor strămutate în interior, prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Din 4,8 milioane de oameni care și-au pierdut locul de muncă, un total de 1,2 milioane dintre ei sunt refugiați care au fugit în țările vecine și 3,6 milioane dintre ei sunt șomeri care locuiesc în Ucraina, potrivit raportului OIM.

Peste 5,23 milioane de refugiați, care sunt în principal femei, copii și persoane cu vârsta peste 60 de ani, au fugit în țările vecine din februarie. 24, a spus raportul miercuri.

Criza din Ucraina poate crea, de asemenea, perturbări de muncă în țările vecine, în principal Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia, se mai arată în raport.

„Dacă ostilitățile vor continua, refugiații ucraineni ar fi forțați să rămână în exil mai mult, punând și mai multă presiune asupra pieței muncii și asupra sistemelor de protecție socială din aceste state vecine și crescând șomajul în multe dintre ele”, se arată în comunicat.

Un număr de 897.256 de ucraineni au trecut frontiera României

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează marți, 10 mai, că aproximativ 900.000 de ucraineni au intrat în România de la declanșarea crizei din țara vecină.

Potrivit reprezentanților IGPF,  luni, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 70.165 de persoane, dintre care 5.530 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 27,9% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 2.911 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 31,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 644 cetăţeni ucraineni (scădere cu 66%).