Prețul petrolului înregistrează o nouă prăbușire, după anunțul lui Donald Trump. Cine este marele câștigător

Prețul petrolului înregistrează o nouă prăbușire, după anunțul lui Donald Trump. Cine este marele câștigător

Anunțul președintelui SUA, Donal Trump, privind suspendarea începând de vineri a tuturor călătoriilor din Europa spre teritoriul american a condus la o nouă prăbușire a prețului petrolului, în condițiile în care această decizie drastică luată în contextul epidemiei de coronavirus înseamnă scăderea consumului de țiței.

Astfel, preţul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineaţa pe piaţa din Asia. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari, scrie Agerpres.

Cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani a avut loc însă la începutul acestei săptămâni, când a fost semnalată o scădere de aproximativ 25% a prețului petrolului, după eşecul negocierilor între statele din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, şi Rusia, privind reducerea producţiei.

Ca reacţie la anunţul lui Trump, bursa din Tokyo a înregistra joi în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte.

La Hong Kong, indicele bursier a deschis şedinţa în scădere cu 3%. La fel s-a întâmplat și în cazul burselor din China continentală, care au deschis şi ele şedinţa de astăzi în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).

Marele castigator al scăderii prețului petrolului

Încă de la începutul acestei săptămâni prețul petrolului s-a prăbușit pe principalele piețele de capital – dar experții spun că această evoluție ar putea fi mană cerească pentru state emergente, cum este cazul Indiei.

Pe lângă criza provocată de coronavirus, declinul vinde după ce OPEC a eșuat stabilirea unui nou acord privind reducerile de producție cu statele aliate, precum Rusia. Acest lucru a determinat Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume și liderul de facto al cartelului energetic, să reducă prețurile petrolului și să amenințe că va crește producția.

Acordul actual expiră la sfârșitul lunii martie, ceea ce înseamnă că, începând cu 1 aprilie, țările pot lansa țiței pe piață în mod liber, cu excepția cazului în care producătorii pot ajunge la un acord înainte de această dată

În acest context, economia indiană este un câștigător major al prețurilor petrolului, potrivit lui Rajiv Biswas, economistul principal din Asia Pacific la IHS Markit, care a subliniat că peste 80% din consumul total de energie din India în anul financiar 2018-2019 a fost importat.

El a explicat pentru CNBC că scăderea prețurilor la energie ar putea reduce inflația din India și ar putea scădea costul facturii sale de import – ceea ce ar putea, la rândul său, să contribuie la reducerea deficitelor comerciale și ale conturilor curente ale țării

Urmăriți B1TV.ro și pe
`