Prețul gazului european continuă să crească, în urma unor probleme de livrare a gazelor rusești, din acest weekend
Pe 27 octombrie, Vladimir Putin declara că va majora nivelul de gaz rusesc pompat spre depozitele europene, cu scopul de a ameliora criza energetică din spațiul european.
Potrivit Gascade, livrările de gaze rusești către Germania au scăzut la zero în această sâmbătă. În același timp, conducta Yamal-Europe a trimis gaze în partea estică a Europei, din Germania, în Polonia, arată Agerpres.
„Deşi evoluţiile slabe în weekend nu sunt neobişnuite, ele trimit un semnal greşit pieţelor”
Livrările prin conducta Yamal-Europe ar urma să fie plafonate luna aceasta, după ce compania Gazprom a rezervat 35% din capacitatea lunară oferită la Mallnow.
În momentul de față, prețul gazului natural a crescut cu 15%, de la 74,35 euro pentru un Megawatt oră, după ce vineri prețul gazului scăzuse cu 16%, în urma declarației președintelui Vladimir Putin, adresată Gazprom. „Deşi evoluţiile slabe în weekend nu sunt neobişnuite, ele trimit un semnal greşit pieţelor”, a apreciat Ole Hansen, de la Saxo Bank A/S.
Sâmbătă, compania rusească Gazprom a declarat că îndeplinește pe deplin cerințele clienților europeni, iar „fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor”.
O treime din gazele europene provin din Rusia
În 2021, prețul gazelor naturale s-a majorat cu 170%, a declarat Gheorghe Falcă. Acesta a adaugat că această criză este datorată de pandemie și va dura aproximativ o jumătate de an până se va repara situația. Creșterea prețului gazelor s-a datorat revenirii economiilor mondiale, ce au cerut din ce in ce mai mult gaz, iar oferta era scăzută.
De asemenea, și piața asiatică prezintă o cerere enormă în această perioadă. De exemplu, China dorește să cumpere gaze lichefiate din Rusia, chiar dacă acestea se află la un preț record. În urma statisticilor, o treime din gazele naturale europene provin din Rusia.