Prețul gazelor, în creștere în România și în Europa după ce Ucraina a capturat punctul de interconectare cu rețeaua rusă de gaze

Publicat: 09 08. 2024, 08:36
Sursa foto: Shutterstock

Prețurile gazelor în Europa au crescut la cel mai înalt nivel în acest an, în urma unor rapoarte conform cărora forțele ucrainene ar fi capturat un punct cheie de tranzit al gazelor din regiunea Kursk din Rusia, potrivit Bloomberg. Contractele futures de referință au crescut cu 4,8%, până la 38,45 EUR pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din decembrie.

Prețul gazelor, în creștere pe fondul intensificării luptelor din regiunea Kursk

În România gazele vândute pe piețele spot s-au scumpit cu 7% în doar două zile iar cotațiile de la hubul de referință al Europei, TTF, au crescut și ele, ajungând la cel mai mare nivel din decembrie 2023 încoace.

Prețul gazelor naturale tranzacționate joi, la Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu livrare în ziua de 9 august a fost de 166 de lei/MWh, în creștere față de ziua anteriară, când prețul fusese de 160 de lei, în creștere și el față de ziua precedentă, când prețul fusese de 155 de lei, potrivit economica.net.

Bloomberg citează un raport al blogului militar rus Rybar care sugerează că trupele ucrainene au preluat controlul asupra unui punct de admisie a gazelor din apropierea orașului Sudzha. „Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent”, a menționat Bloomberg

Gazprom PJSC, controlat de Rusia, a refuzat să comenteze, la fel ca Ministerul Apărării al Ucrainei și Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Stația Sudzha face parte din conducta prin care gazul rusesc curge în Europa prin Ucraina.

Deși Europa depune eforturi pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc transportat prin conducte, o potențială întrerupere a aprovizionării ar fi totuși un șoc, provocând creșterea prețurilor atât pentru consumatori, cât și pentru industrie. Europa nu a impus sancțiuni gazelor rusești, iar unele părți ale continentului rămân dependente de acesta, amintește agenția.

Operatorul sistemului de transport de gaze al Ucrainei a raportat în actualizarea sa zilnică că fluxurile de joi se vor încadra în normă. Nominalizările, care indică nivelurile de aprovizionare, se pot schimba, dar livrările reale pot varia. Anterior, actualizarea zilnică a Gazprom a precizat că fluxurile au fost la niveluri normale miercuri.

„Debitul de gaz este stabil, fără modificări. „Dacă Ucraina ar dori să oprească fluxul, ar putea să o facă fără a captura Sudzha”, a declarat Serhii Makohon, fost director executiv al Gas TSO al Ucrainei, care conduce rețeaua.

Este de remarcat faptul că pe 7 august, în urma unor rapoarte conform cărora forțele ucrainene ar fi preluat controlul stației de măsurare a gazelor Sudzha din regiunea Kursk din Rusia, Operatorul GTS al Ucrainei a declarat că tranzitul gazului rusesc prin sistemul ucrainean de transport al gazelor decurge normal.

În regiunea Kursk din Rusia, lupta dintre forțele ruse și ceea ce rușii pretind că este armata ucraineană, care ar fi încălcat granița, este în desfășurare pentru a treia zi. Partea ucraineană nu a confirmat încă oficial implicarea Forțelor Armate ucrainene în aceste evenimente.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), indicând imagini de geolocalizare publicate, raportează că vehiculele blindate ucrainene au avansat spre poziții în regiunea Kursk a Rusiei, la aproximativ 10 kilometri de granița internațională.