Preşedinţia cehă a UE: Nu ştim dacă statele membre vor dori să aibă un Consiliu extraordinar până la sfârşitul anului pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen
Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în ultima zi a mandatului său, a declarat ministrul ceh de interne, Vik Rakusan.
Noi vești de la președinția cehă
Oficialul a ținut să precizeze însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.
„Vom continua până la sfârşitul preşedinţiei noastre, vom fi în legătură cu Olanda şi Austria, vom încerca să deschidem un dialog cu ei şi vom păstra de asemenea contactul cu Bulgaria şi România. Încă este prioritatea noastră, dar nu ştiu dacă statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar până la sfârşitul preşedinţiei noastre. Vom face însă tot ce putem până la sfârşitul preşedinţiei noastre”, a spus Vit Rakusan răspunzând întrebării unui jurnalist din Bulgaria.
Oficialul ceh a spus că rezultatul din consiliul JAI este nedrept pentru România și Bulgaria:
„Regret rezultatul în cazul României şi Bulgariei. Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI de azi a fost un rezultat nefericit şi salut toate eforturile făcute de Bulgaria şi România, ţări care au fost suspuse unor verificări şi monitorizări suplimentare. Cooperarea noastră cu ei de asemenea a fost excelentă. Ne pare rău pentru rezultate, sunt parteneri apropiaţi”, a spus ministrul ceh de interne.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat joi surprinsă și “extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE în cadrul căreia România şi Bulgaria au fost menținute nejustificat în afara Spaţiul Schengen.
“Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen.
Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre.
Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu ade