Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a anunțat că elevii nu vor reveni în clase anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. El a precizat că decizia a fost luată după ce s-a constatat că redeschiderea școlilor în alte țări a dus la o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Maduro a mai dispus reintrarea în vigoare a mai multor restrucții. Potrivit datelor oficiale, peste 59.600 de persoane au fost depistate pozitiv până acum în Venezuela, din care 477 au decedat. Epidemia de COVID-19 se suprapune în această țară cu o profundă criză economică ce se manifestă de aproape șapte ani.
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat că elevii nu vor reveni fizic la ore în acest an, din cauza epidemiei de coronavirus. Aceștia s-ar putea întoarce la clase abia în ianuarie, dar nici asta nu e sigur.
„Revenirea fizică în clase nu ajută la ţinerea sub control a pandemiei, aşa că nu va exista o întoarcere la clasă în Venezuela. Vom vedea apoi dacă vom reveni în ianuarie”, a declarat Maduro, citat de AFP.
El a argumentat că redeschiderea școlilor în alte țări a dus la o creștere a cazurilor zilnice de coronavirus.
„Nu vă faceţi griji! Vom menţine serviciile educative ale ţării prin internet, prin cursuri online”, a dat el asigurări.
Îngrijorările există, însă. De la mijlocul lunii martie, de când a intrat în vigoare starea de carantină, elevii din Venezuela nu mai merg la școală. Orele în clase au fost înlocuite cu mai multe cursuri transmise la televiziunea de stat, la radio şi lecţii susţinute pe internet.
Clipurile au fost criticate, însă, ca fiind prost realizate şi cu un nivel educativ scăzut.
Totodată, președintele Nicolas Maduro a dispus reluarea măsurilor de izolare în cadrul schemei ‘7+7’. Asta înseamnă că, vreme de șapte zile, este impusă o „carantină radicală”, în care e închis tot, cu excepția serviciilor de alimentație și sănătate, urmată de o altă săptămână de „flexibilizare”, în care activitățile sunt reluate.
Potrivit datelor oficiale, 59.630 de persoane au fost testate pozitiv în Venezuela de a debutul epidemiei, 477 dintre ele pierzându-și viața. Datele sunt, însă, puse la îndoială de ONG-uri.
Epidemia de coronavirus se suprapune în Venezuela cu o profundă criză economică. Aceasta macină țara de aproape șapte ani. Patru din cinci familii nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de bază, lucru ce face și mai greu de aplicat măsurile anti-COVID-19.