Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat pe omologul său american, Joe Biden, să revină rapid asupra deciziei de a recunoaște genocidul armean din perioada Primului Război Mondial, din Imperiul Otoman, și spune că decizia președintelui SUA a fost „un pas greșit”, care l-a supărat și a afectat relațiile bilaterale.
„Președintele Statelor Unite a făcut remarci nefondate, nedrepte și neadevărate despre evenimentele triste care au avut loc în spațiul nostru geografic în urmă cu mai bine de un secol”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, luni, după decizia președintelui Joe Biden de a recunoaște genocidul armean, potrivit Reuters preluată de The Hill. „Sper că președintele Statelor Unite va întoarce acest pas greșit cât mai curând posibil”, a adăugat președintele Turciei.
Liderul turc susține că anunțul lui Joe Biden a deschis „o rană adâncă” în relațiile SUA-Turcia, precum și că Ankara ar căuta în continuare relații de „bună vecinătate” cu Armenia.
„Dacă spuneți genocid, atunci trebuie să vă priviți în oglindă și să faceți o evaluare. Nativii americani, nici măcar nu trebuie să îi menționez, ceea ce s-a întâmplat e clar”, a continuat Erdogan. „Cât timp aceste adevăruri există, nu puteți să îndreptați acuzația de genocid asupra poporului turc”, mai spune el.
Joe Biden a devenit, sâmbătă, primul președinte american din istorie care recunoaște formal masacrarea a circa 1,5 milioane de armeni drept genocid. Predecesorii săi au refuzat să facă un pas de acest gen pentru a nu afecta relațiile cu Turcia, un aliat din NATO.
„Anual în această zi, ne amintim de viețile tuturor acelora care au murit în genocidul armean din era otomană și ne reluăm angajamentul de a împiedica o astfel de atrocitate să se mai întâmple vreodată”, declara cel de-al 46-lea președinte al SUA.
Cu o zi înainte de anunț, Joe Biden a discutat cu Recep Tayyip Erdogan la telefon, pentru a-l informa cu privire la intențiile sale.
Conform Casei Albe, președintele american Joe Biden și-a exprimat „interesul pentru o relație bilaterală constructivă cu zone extinse de cooperare și gestionare eficientă a neînțelegerilor”.