Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îi cere scuze lui Vladimir Putin pentru moartea pilotului rus după doborârea unui avion la granița dintre Turcia și Siria, în noiembrie 2015

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îi cere scuze lui Vladimir Putin pentru moartea pilotului rus după doborârea unui avion la granița dintre Turcia și Siria, în noiembrie 2015
Foto: businessinsider.com

Președintele rus Vladimir Putin a primit o scrisoare prin care liderul turc Reccep Tayyip Erdogan i-a cerut scuze pentru faptul că un pilot rus a murit în incidentul din luna noiembrie a anului trecut, când un avion rusesc a fost doborât la granita dintre Siria și Turcia, informează Kremlinul, potrivit RT.com.

Liderul de la Ankara și-a exprimat disponibilitatea de a restabili relațiile cu Moscova, a declarat purtătorul de cuvînt al președințieie ruse, Dmitri Peskov.

”Șeful statului turc a transmis compasiune și condoleanțe rudelor pilotului rus decedat și a spus că îi pare rău”, a declarat Peskov.

În scrisoarea sa, președintele Turciei a numit Rusia drept ”un prieten și un partener strategic” al țării sale cu care autoritățile de la Ankara nu vor să strice relațiile.

”Nu am avut niciodată dorința sau intenția să doborâm un avion care aparține Rusiei”, se arată în scrisoarea lui Erdogan, potrivit Kremlinului.

Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24, la frontiera turco-siriană.Autoritățile de la Ankara susțin că aeronava a intrat în spațiul aerian turc, lucru negat de reprezentanții Kremlinului.

Doborârea avionului militar rus de la sfârșitul anului trecut a provocat tensiuni la nivel diplomatic între cele două țări.

Consecințele acestui incident s-au simțit însă și asupra turismului din Turcia, țară asupra căreia planează și amenințarea atentatelor teroriste.

Astfel, în acest sezon, Turcia a încetat să mai fie una dintre destinațiile preferate ale turiștilor. De la începutul anului, Antalya a fost vizitată de doar 21.000 de turiști ruși, cu 96% mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată hurriyetdailynews.com.Din cauza acestei situații dezastruoase, zeci de hoteluri nu se mai deschid în sezonul de vară sau se vor deschide mai târziu, iar aceste măsuri vizează tot litoralul turcesc, nu doar Antalya.

Hotelurile care, totuși, sunt deschise nu au un grad de ocupare mai mare de 20-30%, deși prețurile sunt la jumătate față de 2015. De altfel, la începutul sezonului estival, autoritățile din Antalya au prevăzut că în stațiune vor veni cu trei milioane mai puțini turiști ruși și cu peste 1,75 milioane mai puțini vizitatori occidentali.

În condițiile scuzelor prezentate luni de Erdogan omologului său de la Moscova, rămâne de văzut în ce fel va evolua relația dintre cele două state și dacă va exista o ameliorare a situației turismului din Turcia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie