Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa, candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, se vede drept parte inseparabilă a Europei, dar nu va ceda atacurilor și nici nu va accepta dublul standard. Declarația vine în contextul unor tensiuni tot mai mari între Turcia și blocul comunitar.
„Ne vedem ca parte inseparabilă a Europei… Totuși, asta nu înseamnă că vom ceda în fața atacurilor fățișe, nedreptăților voalate și standardelor duble ce vizează țara și națiunea noastră”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, duminică, într-un discurs susținut în fața membrilor partidului AKP.
„Nu cred că avem probleme cu țări sau instituții pe care să nu le putem rezolva prin politică, dialog și negociere”, a afirmat Erdogan, citat de Reuters.
El a insistat că liderii UE ar trebui să-și respecte promisiunile în ceea ce privește situația migranților și să primească Turcia ca membru deplin în blocul comunitar. Liderul de la Ankara s-a referit astfel la un acord încheiat în 2016, prin care Turcia s-a angajat să limiteze intrarea migranților în Europa, urmând ca, în schimb, să primească ajutor financiar și intrare liberă în Spațiul Schengen.
Declarația vine în contextul în care disputa teritorială și pe resurse din estul Mediteranei, dintre Turcia și Grecia și Cipru, a acutizat tensiunile deja existente dintre țara condusă de Erdogan și Uniunea Europeană.
Luna aceasta, Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că retorica Turciei în privința Ciprului acutizează tensiunile cu UE și că Ankara ar trebui să înțeleagă faptul că atitudinea sa „ o îndepărtează tot mai mult” de blocul comunitar.
Joi, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că liderii UE vor discuta la summitul următor, cel din decembrie, despre intenția Turciei de a exploata gazul natural din apele contestate ale Mediteranei.
Recent, Turcia a extins până pe 29 noiembrie o misiune de explorare în apele disputate ale Mediteranei de Est.
Formal, Turcia e candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, deși UE și miniștrii săi de externe au decis să înghețe oficial negocierile, în iunie 2018.
La începutul acestei luni, blocul comunitar a prelungit cu încă un an sancțiunile ce vizează Turcia, din cauza a ceea ce a numit „activitățile ilegale ale Turciei de explorare în Mediterana de Est”. La summitul din decembrie, liderii UE vor analiza dacă e necesară impunerea de sancțiuni suplimentare.
Acestor dispute li se adaugă tensiunile dintre Turcia și Franța, care s-au acutizat după uciderea profesorului francez Samuel Paty, care le arătase elevilor săi caricaturile cu Profetul Mahomed publicate de revista de satiră Charlie Hebdo, în timpul unei lecții despre libertatea de exprimare.
Franța, inclusiv prin vocea președintelui Emmanuel Macron, a apărat dreptul de a publica acele caricaturi și a vorbit despre cât de importantă este pentru națiune libertatea de exprimare. Asta a stârnit revoltă în multe state musulmane, precum și apeluri la boicotarea produselor franceze.
Erdogan a intervenit și el spunând că opoziția față de atacurile la adresa Profetului Mahomed sunt „o chestiune de onoare pentru noi”. Occidentul se „îndreaptă încă o dată către o perioadă de barbarie”, a spus el, descriind puterile coloniale drept „criminale” pentru faptele comise în Africa și în Orientul Mijlociu. Erdogan a mai precizat că Macron ar trebui să-și facă un control la cap.