Președintele turc Recep Erdogan a promulgat documentul de admitere a Suediei în NATO. Ungaria rămâne singurul obstacol

Publicat: 25 01. 2024, 23:24
Actualizat: 02 02. 2024, 10:46
Foto: Hepta - DPA Images / AA/ABACA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promulgat, joi, documentul prin care Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO, informează Reuters. Acesta a fost ultimul pas în procesul prin care Ankara și-a dat acordul de primire a Suediei în alianța nord-atlantică. Decizia a fost salutată de premierul suedez Ulf Kristersson, pe platforma X. În acest moment, singura țară care se mai opune e Ungaria lui Viktor Orban.

Turcia a aprobat intrarea Suediei în NATO

Erdogan a renunțat la opoziția față de aderarea Suediei la NATO după ce administrația sa a cerut sprijinul președintelui Joe Biden pentru a cumpăra 40 de noi avioane de luptă F-16 și 79 de kituri pentru a moderniza o flotă existentă. De asemenea, SUA au făcut din aderarea Suediei o condiție prealabilă pentru vânzarea avioanelor către Turcia.

În paralel, Suedia a făcut progrese în ce privește îndeplinirea cererilor turcești de a lua măsuri împotriva susținătorilor grupurilor separatiste interzise în Turcia, inclusiv PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan – considerat de Ankara organizație teroristă. De asemenea, Suedia a ridicat restricțiile privind exportul de arme către Turcia.

Ungaria, singurul obstacol în calea aderării Suediei la NATO

Acum, doar Ungaria se mai opune aderării Suediei la NATO. Recent, guvernul suedez a primit din partea celui ungar o invitaţie pentru a discuta pe subiect.

Marți, ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a afirmat că nu vede ce-ar mai fi de discutat separat cu Ungaria: „La summitul (NATO) de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat (fără a exprima rezerve). Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi”.

Până la urmă, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a acceptat propunerea omologului ungar, Viktor Orban, de a se întâlni pentru discuții.

„Sunt de acord cu dumneavoastră că ar fi benefic un dialog politic mai intens între țările noastre. Există, după cum menționați, mai multe chestiuni de interes comun – în plan bilateral, cu cooperarea noastră în ceea ce privește aeronava de vânătoare Gripen; în UE, având în vedere viitoarea dumneavoastră președinție (la Consiliul de Miniștri, n.r.); și, bineînțeles, în cadrul NATO, ca aliați”, a declarat Ulf Kristersson într-o scrisoare publicată joi de SVT.