Donald Trump a semnat ordinul care afectează direct Twitter, Facebook, Instagram și YouTube: Președintele SUA va tăia fondurile federale pentru companiile din social media care se angajează în cenzură și comportament politic

Publicat: 29 05. 2020, 08:23
foto: Hepta.ro / AdMedia / Andrew Harrer

Donald Trump, președintele SUA, a semnat un ordin executiv, joi, care va tăia fondurile federale pentru companiile de social media care se angajează în cenzură și comportament politic. Liderul de la Casa Albă a luat această decizie după ce Twitter, una dintre platformele pe care le folosește cel mai mult, a adăugat o etichetă de verificare a faptelor la una dintre postările sale, potrivit Fox News. Totuși, șeful guvernului american este de părere că decizia firmei are mai mult valențe ideologice decât de analiză efectivă a veridicității unui eveniment.

Președintele SUA taie fondurile federale pentru companiile din social media care se angajează în cenzură

„Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației americane. Părinții noștri Fondatori au protejat acest drept sacru prin Primul Amendament al Constituției. Libertatea de a exprima și dezbate idei este fundația tuturor drepturilor noastre ca popor liber. Într-o țară în care libertatea de expresie a fost pusă de multă vreme la loc de cinste, nu putem permite unui număr limitat de platforme online să aleagă discursul pe care americanii îl pot accesa și exprima pe Internet. Această practică este, în mod fundamental, ne-americană și ne-democratică. Când marile și puternicele companii de social media cenzurează opiniile cu care nu sunt de acord, ele exercită o putere periculoasă. Ele încetează să mai funcționeze ca buletine pasive (n.r. – de informație) și încep să fie tratate drept creatore de conținut”, arată ordinul semnat de președintele SUA.

Ce mai arată ordinul executiv semnat de Donald Trump

Actul normativ merge mai departe și notează că „Twitter, Facebook, Instagram și YouTube exercită o imensă – dacă nu fără precedent – putere de a modela interpretarea evenimentelor publice; de a cenzura, șterge și a face să dispară informație; și de acontrola ceea ce oamenii văd sau nu văd”.

„Ca președinte, mi-am exprimat clar angajamentul față de dezbaterea liberă și deschisă de pe Internet. O astfel de dezbatere este importantă online pe cât este și în universități, în primării și în casele noastre. Este esențială pentru susținerea democrației. Platformele online se angajează într-o cenzură selectivă, care dăunează discursului nostru național. Zeci de mii de americani au raportat, printre alte comportamente deranjante, că «semnalarea» conținutului este nepotrivită, chiar dacă nu încalcă vreun termen stipulat (n.r. – la parafarea înțelegerii între client și furnizorul de servicii); că fac schimbări neanunțate și neexplicate la politicile companiei, care au efectul de a dezavantaja anumite puncte de vedere; că șterg conținut și conturi întregi fără niciun avertisment și niciun motiv rațional”, se mai arată în același ordin.

Cum a reacționat co-fondatorul Facebook

Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, a avut și el o primă reacțiepe subiect și susține că marile grupuri din zona rețelelor sociale nu ar trebui să se poziționeze ca arbitri ai discursului politic online.

„Nu cred că Facebook sau platformele de internet în general ar trebui să fie arbitri ai adevărului. Este o linie periculoasă. Există limite şi le vom aplica. Dar cred că, în general, trebuie să permitem existenţa cât mai multor voci posibile, şi să acordăm un respect special discursului politic”a spus Zuckerberg într-un interviu pentru CNBC.