Președintele SUA, Joe Biden, a publicat doar o versiune parțială a propunerii de încetare a focului din Gaza, spune Netanyahu

Președintele SUA, Joe Biden, a publicat doar o versiune parțială a propunerii de încetare a focului din Gaza, spune Netanyahu
sursă foto: captură YT

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că președintele SUA, Joe Biden, a dezvăluit doar câteva dintre detaliile planului de încetare a războiului din Gaza.

Guvernul israelian pare să nu fie de acord cu planul lui Biden

„Războiul va fi oprit în scopul returnării ostaticilor și apoi vom continua cu alte discuții”, a declarat David Mencer, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, citat de Netanyahu.

Aceasta pare să fie o reiterare a refuzului Israelului de a anula ofensiva împotriva Hamas în întregime înainte ca grupul să fie distrus, făcând ecou la declarația lui Netanyahu de sâmbătă, în care a descris angajamentul pentru o încetare permanentă a focului înainte de distrugerea Hamas „de neconceput”.

Între timp, ministrul securității naționale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, l-a acuzat pe Benjamin Netanyahu că a încercat să „vopsească” un acord pentru a înceta războiul din Gaza, care este promovat de președintele SUA, Joe Biden, și a repetat amenințarea de a părăsi guvernul.

El a comunicat fracțiunii sale parlamentare că Netanyahu l-a invitat să citească propunerea, dar consilierii primului ministru nu au reușit să prezinte documentul. Orice plan trebuie să implice eliminarea Hamas, a spus Ben-Gvir, citat de Reuters.

Partenerii de coaliție de extremă-dreapta ai lui Netanyahu – ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich și Ben-Gvir – și-au exprimat imediat opoziția față de noul plan de armistițiu când Shabbatul s-a încheiat sâmbătă seara, amenințănd că vor demisiona dacă acesta va merge înainte cu planul.

Care a fost propunerea israeliană prezentată de Joe Biden săptămâna trecută?

Prima fază a propunerii implică o încetare a focului de șase săptămâni când forțele israeliene se vor retrage din „toate zonele populate” din Gaza, unii ostatici – inclusiv bătrâni și femei – vor fi eliberați în schimbul a sute de prizonieri palestinieni, civilii palestinieni s-ar putea întoarce la casele lor din Gaza și 600 de camioane pe zi ar aduce ajutor umanitar în enclava devastată.

În această fază, Hamas și Israelul vor negocia o încetare permanentă a focului despre care Biden a spus că va dura „atâta timp cât Hamas își va respecta angajamentele”.

În a doua fază, Biden a spus că va exista un schimb între toți ostaticii vii rămași, inclusiv soldații bărbați, forțele israeliene se vor retrage din Gaza și va începe încetarea permanentă a focului.

A treia fază ar include un plan major de reconstrucție pentru Gaza și returnarea „rămășițelor” ostaticilor familiilor lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)