Președintele SUA confirmă că vrea să reducă numărul de militari americani din Germania la 25.000. Ce îi reproșează administrația Trump guvernului Merkel

Publicat: 16 06. 2020, 08:38
foto: hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler

Președintele Donald Trump a anunțat, luni, că va reduce numărul de militari americani dislocați în Germania la 25.000, într-un gest care vine să sancționeze aliatul Americii pentru că a eșuat în a atinge ținta NATO de cheltuieli pentru apărare, dar și pentru că profită de Washington pe probleme de comerț, transmite Reuters.

Președintele SUA confirmă că vrea să reducă numărul de militari americani din Germania la 25.000

Reducerea de 9.500 de trupe – de la totalul de circa 35.000 din prezent – va reprezenta o mustrare aspră pentru unul dintre cei mai apropiați parteneri comerciali ai SUA și ar putea eroda încrederea într-unul din stâlpii securității europene postbelice, și anume că forțele americane sunt gata să apere aliații în fața agresiunii ruse.

Totuși, rămâne încă neclar dacă inițiativa lui Trump, despre care se afla în premieră în 5 iunie, va reuși să treacă cu bine de circuitul legislativ, având în vedere criticile deja exprimate de o parte de republicanii din Congresul SUA, care susțin că o tăiere a numărului de militari din Europa ar fi un cadou pentru Rusia.

Ce îi reproșează administrația Trump guvernului Merkel

Într-o discuție cu reporterii, Trump a acuzat Germania de „delincvență” în ceea ce privește plățile sale către NATO și a promis să pună în aplicare planul de reducere a trupelor dacă nu cumva Berlinul își schimbă atitudinea.

„Deci noi protejăm Germania, iar ei sunt delincvenți. Păi n-are logică. Prin urmare, am spus că micșorez numărul de trupe la 25.000 de soldați”, a afirmat Donald Trump, adăugând că Germania „ne tratează foarte prost” pe probleme de comerț.

Deși NATO a stabilit încă din 2014 că fiecare dintre cei 30 de membri ai săi ar trebui să cheltuie 2% din PIB pe Apărare, majoritatea statelor membre nu o fac, iar printre acestea se numără și Germania.

Un oficial de top explica, sub condiția anonimatului, că inițiativa s-a născut din luni de muncă desfășurată de armata americană și că nu are nicio legătură cu tensiunile dintre Donald Trump și cancelarul german Angela Merkel, care i-a dat președintelui american peste cap planurile de a găzdui, în persoană, un summit al Grupului celor Șapte (G7) economii dezvoltate.

Reducerea numărului de trupe SUA din Germania a fost comentată și de Ben Hodges, șef al Armatei americane din Europa pe finalul administrației Obama, care a afirmat că dacă simte că NATO are probleme de coeziune, Rusia i-ar putea testa capacitatea de a se apăra, printr-o invazie în România sau în statele baltice.

„Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a declarat Hodges într-un interviu pentru ediția duminicală a ziarului britanicThe Times, preluat de Rador.

La rândul său, fostul ministru Cristian Diaconescu a interpretat și el decizia administrației Trump – încă neoficială la momentul analizei – și a explicat cam ce efect are pentru România actuala arhitectură de securitate europeană și transatlantică.

„Cum ne implică pe noi. Aș vrea să fac o trimitere, dacă îmi permiteți, un pic deosebită. De exemplu, știți că în anul 2018 a avut loc un exercițiu militar, se numește Saber Guardian, în România. Armata americană, din Germania, a avut nevoie de două luni pentru a-și retrage echipamentul militar blocat în România din cauza infrastructurii. A mai avut loc odată un exercițiu militar și militarii veniți dinspre Spania pentru exercițiul militar în România au făcut patru zile din Spania, până la frontiera românească, și patru zile de la frontiera românească, până la locul de desfășurare a exercițiului militar. Nu vreau să fiu răutăcios, dar înainte să ne uităm la marile temeri geopolitice, să ne uităm un pic și în bătătura noastră, pentru că în caz de – Doamne, ferește! – românii sunt singuri trei zile în fața unui atac dinspre Răsărit. Este o chestiune de expertiză militară”, afirma Cristian Diaconescu, la „Se întâmplă acum” cu Tudor Barbu.