Președintele RBS: O țară mică va părăsi zona euro. Decizia va fi dictată de mișcări sociale

Publicat: 23 12. 2011, 22:40

Președintele Royal Bank of Scotland, Philip Hampton, a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune SkyNews, că se așteaptă ca o țară mică să părăsească zona euro.

Pe măsură ce soluțiile politice ale crizei încep să ia contur iar problema  pieței financiare a fost soluționată pe termen scurt prin finanțările record oferite băncilor de Banca Centrală Europeană pe trei ani la o dobândă avantajoasă, afirmațiile lui Hampton aduc aminte că există o posibilitate reală ca o țară precum Grecia, în special, să renunțe la moneda unică europeană.

Ar putea fi oricare dintre țările mai mici pentru că eu cred că orice decizii  de acest fel vor fi provocate atât de motivații economice și de mișcările sociale. Dar cred că există o şnsă foarte mare ca una dintre ţări să iasă”, a declarat Hampton, citat de huffingtonpost.co.uk.

Condițiile impuse țărilor care au primit pachete financiare de salvare (bailout), Grecia, Portugalia și Irlanda, includ măsuri de austeritate foarte stricte, care ar putea provoca reduceri drastice de venituri pentru populație  și scăderea nivelului de trai pe fondul căreia pot apărea tensiuni sociale.

Deși părăsirea zonei euro va cauza cel mai probabil efecte negative mai grave pe termen lung, iluzia unor beneficii pe termen scurt, prin folosirea inflației ca unealtă, ar putea părea atractivă.

O  reuniune a unei delegații comune a Băncii Centrale Europene (BCE), UE și FMI cu liderii greci este programată pentru jumătatea lui ianuarie, Grecia având la dispoziție trei săptămâni pentru a-și demonstra eficiența în privința aplicării măsurilor de austeritate.

Miercuri BCE a anunțat că peste 500 de bănci vor beneficia de programul de împrumuturi ieftine pe trei ani, pe care unii analiști îl consideră o modalitate indirectă de a finanța datoria suverană a țărilor cu probleme din zona euro.