Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, a avut, luni, o serie de consultări cu mai mulți parteneri sociali, precum și cu responsabili politici, înaintea unei declarații cruciale pe care o va face ca urmare a celor mai violente ciocniri de stradă din Hexagonul ultimilor ani, relatează AFP.
Așadar, presat să găsească o ieșire din criza „vestelor galbene”, Emmanuel Macron a discutat, la Palatul Elysée, timp de mai multe ore, cu 37 de persoane. Printre personalitățile care au luat parte la discuțiile cu președintele Republicii s-au numărat premierul Edouard Philippe și 12 membri ai Guvernului, liderii principalelor sindicate și ai patronatelor, președinții Adunării Naționale și Senatului, precum și reprezentanți ai unor asociații ale comunităților locale.
Discuțiile de luni vin în contextul în care, în aceeași zi, Președintele Franței se va adresa națiunii, în poate unul dintre cele mai importante discursuri de la învestire, urmând să prezinte „măsuri concrete și imediate” după manifestațiile de stradă care au început acum trei săptămâni, dar au degenerat și paralizează țara din Hexagon și astăzi.
Așadar, președintele trebuie să găsească o soluție rapidă pentru a domoli furia societății civile, care cuprinde deja voci ce îi cer demisia liderului de la Elysée.
Sursa citată mai scrie că rezolvarea crizei pare să fie incertă, dat fiindcă există o fractură socială profundă între, pe de o parte, acea Franță care simte că alunecă spre sărăcie fără să fie ascultată de elite și, pe de altă parte, Guvernul lui Emmanuel Macron. De când a fost ales pentru fotoliul de la Elysée, Macron a fost acuzat de mai multe ori că este „președintele bogaților”.
Deși au pornit ca o mișcare împotriva creșterii prețului la benzină, revendicările „vestelor galbene” s-au extrapolat și asupra altor paliere din viața franceză, aceștia cerând mai multă justiție socială, creșterea puterii de cumpărare, scăderea taxelor, ajutor pentru mobilitate, dar și o reformă a sistemului politic, precum și mai multă democrație participativă.
În acest context de criză, Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanțelor, a anunțat că tulburările provoacă îngrijorări legate de impactul lor economic, avertizând totodată că economia va pierde 0,1 puncte de creștere pe ultimul trimestru al anului.