Lituania este pregătită în cazul în care Rusia o va deconecta de la rețeaua electrică regională ca măsură de represalii pentru blocarea transporturilor feroviare ale unor mărfuri rusești către exclava Kaliningrad, dar nu este așteptată nicio confruntare militară, a declarat președintele țării.
Liderul lituanian a oferit interviul după ce Kremlinul a avertizat, marți, Lituania că Moscova va răspunde interdicției tranzitului de mărfuri sancționate de UE către Kaliningrad în așa fel încât cetățenii statului baltic să resimtă durerea, potrivit Reuters.
„Suntem gata şi suntem pregătiţi pentru acţiuni neprietenoase din partea Rusiei (ca răspuns), cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (reţeaua electrică) sau altele”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda în interviul de miercuri.
Relaţiile dintre Moscova şi Occident sunt la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Lituania a interzis tranzitul mărfurilor sancționate de Uniunea Europeană pe teritoriul său către și dinspre Kaliningrad, invocând respectarea sancțiunilor impuse de UE.
Kaliningrad este o exclavă cuprinsă între Polonia și Lituania, membre NATO. Lituania a închis vineri ruta pentru transportul de oțel și alte metale feroase din Rusia, pe motiv că trebuie să facă acest lucru în temeiul sancțiunilor UE care au intrat în vigoare în acea zi.
La 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice şi la 17 ani de la aderarea la UE, statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia depind în continuare de Rusia pentru surse stabile de energie. Cu toate acestea, Lituania a instalat echipamente pe reţeaua sa electrică cu Polonia anul trecut pentru a se conecta rapid la reţeaua europeană continentală în cazul în care Rusia întrerupe fluxul de energie electrică, provocând întreruperi de curent.
Un proiect finanțat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,94 miliarde de dolari) își propune să deconecteze statele baltice de la rețeaua lor electrică comună cu Rusia și Belarus în 2025, în favoarea sistemului energetic descentralizat al Europei continentale.
Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a promis marți represalii care „va avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, în timp ce reprezentantul superior al UE la Moscova a cerut Rusiei să se abțină de la „pasi escaladari și retorică”.
„Nu cred că Rusia ne va provoca în sens militar, pentru că suntem membru NATO”, a subliniat Nauseda.
„Nu ar fi o greşeală să folosim acest exemplu (impas) pentru a ilustra ce reprezintă cu adevărat Rusia şi ce metode şi ameninţări foloseşte pentru a-şi rezolva problemele. S-ar putea să-i liniştească pe cei care spun că trebuie să ajutăm Rusia să-şi salveze onoarea – în timp ce ne ameninţă într-o manieră îndrăzneaţă”, a adăugat el.