Președintele Klaus Iohannis, despre escaladarea tensiunilor în Mediterana de Est: „Dacă vorbim despre Turcia, atunci este evident că trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme” (VIDEO)

Publicat: 16 09. 2020, 19:54
foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă, miercuri, și a răspuns la întrebări legate de două dintre subiectele de politică externă care suscită interes la nivel european, și anume escaladarea tensiunilor în Mediterana de Est și efectele cazului Navalnîi asupra Nord Stream 2.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat cum va acționa România la summitul european de săptămâna viitoare, în cazul în care se va pune problema instituirii unui regim de sancțiuni ca urmare a situației din apele disputate ale Mediteranei de Est, șeful statului a răspuns: „Aceste chestiuni vor fi dezbătute, evident, la summit. Este un summit dedicat mai mult relațiilor externe decât problemelor interne pe care le avem, iar dacă vorbim despre Turcia, atunci este evident că trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme și aceasta este abordarea pe care o voi avea eu în cadrul Consiliului European. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea Comsiei și din partea Înaltului Reprezentant pentru politică externă, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont nu numai de ce se întâmplă în estul Mediteranei, ci și de mulți alți factori geopolitici – și dacă vorbim despre sancțiuni, trebuie să fim conștienți de faptul că sancțiunile nu sunt un scop în sine. Sancțiunile sunt gândite pentru a face anumite proceduri mai lesnicioase pentru a facilita în final o înțelegere. Deci sancțiunile sunt gândite pentru a face relația să funcționeze în final și, dacă ținem cont de toate acestea, atunci cu siguranță vom găsi calea cea mai bună”.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a primit o întrebare legată de afirmația Ursulei von der Leyen – care a susținut primul său discurs despre starea Uniunii din postura de președintă a Comisiei Europene – referitoare la eventuale efecte ale cazului Navalnîi asupra proiectului Nord Stream 2,precum și la apelul privind adoptarea sancțiunilor pe teme legate de drepturile omului prin vot cu majoritate calificată: „Chestiunea felului în care se votează a fost discutată de multe ori și va fi discutată de multe ori în continuare. Aceste chestiuni sunt stabilite prin tratate și în măsura în care se dorește altceva vor trebui schimbate tratatele, lucru care în practică este extrem, extrem de dificil de realizat, dar așa, ca declarație politică, se poate tot repeta. Nu întâmplător, pentru anumite probleme sunt prevăzute diferite tipuri de vot, unele se votează prin majoritate simplă, altele prin majoritate calificată, iar în Consiliu se votează practic prin majoritate totală, prin consens, cum se spune. Există state membre care își doresc de principiu schimbarea unor tipuri de vot și acestea vor fi discutate până când se coagulează o majoritate care se hotărăște să schimbe tratatele, dar după părerea mea așa ceva nu este iminent”.

„Iar în ce privește legătura dintre otrăvirea opozantului Navalnîi și o conductă de gaz, probabil, nu pot să fac decât o speculație, probabil doamna von der Leyen s-a referit la discuția care s-a purtat în Germania, când unii politicieni au considerat că este cel puțin teoretic posibil să se lege o situație de cealaltă, dar asta va necesita foarte multă analiză, în special din partea celor care sunt implicați în acest proiect de infrastructură”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.