Președintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, premiul Distinguished International Leadership Award din partea Atlantic Council. Premiile The Atlantic Council sunt cunoscute și ca „Oscarurile Washingtonului”.
“Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a condus cu pricepere România printr-o perioadă de nesiguranță în Europa, și-a intensificat eforturile de sprijinire a Ucrainei și a întărit apărarea NATO pe flancul estic al Alianței”, a motivat Consiliul Atlantic decizia privind recompensarea președintelui Iohannis.
„Pe măsură ce navigăm prin problemele sociale, economice și politice care definesc unul dintre cele mai fragile – dacă nu prevestitoare – momente ale timpului nostru”, a spus președintele Consiliului Atlantic, John F.W. Rogers, „este vital să fim ghidați de oameni pricepuți și cu experiență și hotărâre: lideri care se confruntă cu obstacole cu încrederea și mâna fermă care vor ajuta la trasarea unui curs către o ordine mondială mai stabilă și mai sigură.”
Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.
În cadrul evenimentului, președintele Klaus Iohannis a declarat că România s-a aflat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina:
“Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România căutând refugiu, siguranță și liberă trecere. Aproape 40.000 de copii învață acum în sălile de clasă românești. Milioane de tone de asistență umanitară au trecut în Ucraina prin și din România.
România a ajutat, de asemenea, Ucraina să mențină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice și facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile românești de pe Dunăre și Marea Neagră.
Toate aceste eforturi continuă, atât timp cât este nevoie, pentru că suntem conștienți de rolul cheie pe care România îl are în a ajuta Ucraina să obțină victoria și pacea, să reușească economic și să se integreze în Uniunea Europeană”.