Președintele german a cerut „iertare” pentru crimele din al Doilea Război Mondial, la Varșovia
„Prea puțini făptași au fost aduși în fața justiției. Mă aflu astăzi aici, în fața dumneavoastră, și cer iertare pentru toate crimele pe care germanii le-au comis aici”, a declarat Steinmeier în discursul său, citat de Agenția poloneză de presă (PAP).
La 19 aprilie 1943, un grup de evrei care locuiau în ghetoul din Varșovia, creat de naziști, s-a revoltat împotriva ocupanților germani
Președintele german Frank Walter Steinmeier a cerut iertare pentru crimele germane comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce a comemorat miercuri, la Varșovia, alături de președinții Poloniei și Israelului, cea de-a 80-a aniversare a revoltei ghetourilor.
La 19 aprilie 1943, un grup de evrei care locuiau în ghetoul din Varșovia, creat de naziști, s-a revoltat împotriva ocupanților germani, în cea mai mare represalii împotriva trupelor SS care au ucis milioane de evrei europeni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Miercuri s-au împlinit 80 de ani de la acel eveniment.
„Prea puțini făptași au fost aduși în fața justiției. Mă aflu astăzi aici, în fața dumneavoastră și cer iertare pentru toate crimele pe care germanii le-au comis aici”, a declarat Steinmeier în discursul său, citat de Agenția poloneză de presă (PAP).
„Crimele îngrozitoare pe care germanii le-au comis aici mă umplu de o profundă rușine. Dar, în același timp, mă umple de recunoștință și umilință faptul că pot lua parte la această comemorare”, a adăugat el.
Supraviețuitori ai Holocaustului și urmașii acestora au luat parte la evenimentul de comemorare.
Discursul lui Steinmeier vine la doar o zi după ce guvernul polonez a adoptat o rezoluție privind necesitatea de a „reglementa” relațiile polono-germane în ceea ce privește reparațiile de război pentru daunele cauzate de ocupanții germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Relația dintre Varșovia și Berlin este în criză de când guvernul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS, ECR) s-a apucat să se folosească de orice ocazie pentru a pune într-o lumină proastă vecinătatea sa occidentală”, a comentat Süddeutsche Zeitung.
Având în vedere circumstanțele, președintele polonez Andrzej Duda „a făcut un lucru bun” invitându-l pe Steinmeier la comemorarea de la Varșovia, a declarat pentru SZ jurnalistul și supraviețuitor al Holocaustului Marian Turski. „Este în interesul Poloniei să aibă vecini prietenoși”, a spus el.
Jurnalista Viktoria Grossmann, de la SZ, a calificat întâlnirea celor doi președinți drept „aproape uimitoare”, având în vedere problemele grave din relațiile dintre cele două guverne.
Germania lui Hitler a invadat Polonia în 1939. În anul următor, ocupanții au înființat ghetoul, cel mai mare dintre multele din Polonia ocupată. Revolta evreilor din ghetou a luat amploare după ce 265.000 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost racolate în 1942 și ucise în lagărul morții de la Treblinka.