Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat indexarea „absurdă” a prețului la electricitate cu cel al gazelor și s-a arătat de părere că această situație contribuie mult la valul de inflație și generează „supraprofituri nerezonabile” pentru operatori, transmite Le Figaro, potrivit G4Media.ro.
Într-o conferință de presă susținută în marja Summitului G7 din Bavaria, liderul francez a reclamat creșterea prețurilor în Europa ca fiind „o taxă din afară care vine prin gaz și electricitate” de la începutul războiului din Ucraina”.
„Banii contribuabililor nu sunt destinați să compenseze această taxă din afară – altfel, este un sistem fără sfârșit care ne va sărăci”, a adăugat Macron.
„Cel mai bun răspuns este să scadă prețurile de achiziție”, a punctat liderul de la Paris.
Emmanuel Macron a solicitat „schimbarea regulilor de funcționare a pieței energiei electrice”. Din cauza sistemului, spune el, „aveți prețuri la electricitate care explodează și care nu au nicio legătură cu costurile de producție a electricității, urmează gazul, este absurd. Ceea ce înseamnă că aveți jucători, de exemplu în sectorul regenerabilelor, care fac profituri în exces total nerezonabile în această perioadă”.
„Cheltuim banii contribuabililor pentru a încerca să-l ajutăm pe același contribuabil, în calitate de consumator, să facă față creșterii prețurilor, care vine din afară, la petrol și gaze pe care nu le producem și care sunt legate de război”, a continuat el.
Președintele Franței și-a exprimat susținerea pentru intenția țărilor G7 de a plafona prețul petrolului. Cu această ocazie, Macron a reclamat că unii producători de petrol profită de războiul din Ucraina pentru a se îmbogăți.
„Vedem că, în momentul de față, producătorii obțin super-profituri în domeniul petrolului și gazelor. De la criză, piețele mondiale au crescut vertiginos. Există vreo justificare reală a producției pentru ca prețurile să crească atât de mult? Nu”, a explicat Macron.
„Unii producători, și mulți speculatori, fac bani pe seama contextului geopolitic. Poate dura asta? Nu. […] Avem oameni care au speculat pe tema războiului, iar astăzi avem oameni care fac o mulțime de bani din război. Noi îi numim profitori de război”, a mai spus el.