Preşedintele finlandez transmite că o aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”

Publicat: 12 05. 2022, 08:29
Actualizat: 12 05. 2022, 08:31
Preşedintele finlandez transmite că o aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”. Sursa Foto: Hepta/ Bernd von Jutrczenka

Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto a transmis miercuri că o aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”.

Afirmația sa vine în contextul în care Rusia a avertizat Finlanda cu privire la „consecinţe” în cazul unei candidaturi la alianța nord-atlantică, potrivit AFP.

Sauli Niinisto: Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui

Sauli Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, asta după ce la Helsinki a avut loc semnarea unei declaraţii de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie în caz de război.

„Dacă am adera, răspunsul meu (către Rusia) ar fi: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă”, a declarat preşedintele finlandez.

„Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva”, a adăugat Sauli Niinisto, aflat alături de premierul britanic Boris Johnson.

Joi, preşedintele Finlandei își va prezenta poziţia „personală”  în ceea ce privește aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, un anunţ privind candidatura ţării sale fiind aşteptat în zilele următoare, la fel ca în cazul Suediei.

Boris Johnson a susținut în conferinţa de miercuri că „NATO este o alianţă defensivă”.

„Rusia a spus de fapt că noi nu mai aveam libera alegere”

Declaraţia de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie, identică textului semnat de Johnson cu Suedia în aceeaşi zi, are ca scop să ofere asigurări pe perioada între candidatura şi aderarea la NATO, protecţia oferită de Alianţă nefiindu-le garantată decât statelor membre, potrivit sursei citate.

Preşedintele finlandez a fost întrebat despre riscul ca o candidatură la NATO să fie percepută de Moscova drept o provocare, iar acesta a fost de părere că Rusia este cea care a schimbat datele problemei la sfârşitul anului 2021.

„Au cerut ca Finlanda şi Suedia să nu intre în NATO. Au cerut ca NATO să nu primească noi membri”, a transmis Sauli Niinisto.

„Spunând aceasta, Rusia a spus de fapt că noi nu mai aveam libera alegere. Iar aceasta este o schimbare enormă”, a adăugat acesta

„Aceasta ne-a făcut să reflectăm, iar ceea ce s-a petrecut pe 24 februarie şi războiul enorm purtat de Rusia în Ucraina, aceasta de asemenea a schimbat datele problemei: ei sunt pregătiţi să atace o ţară vecină”, a mai spus preşedintele finlandez.

Suedia şi Finlanda vor în NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis că Finlandei și Suediei le revine sarcina de a decide dacă doresc sau nu să depună cerere pentru aderarea la NATO.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt partenerii noștri cei mai apropiați”, a spus Stoltenberg.