Preşedintele Dumei din Rusia solicită ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia, ca răspuns la situația din Svalbard
Preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a solicitat marţi ca Rusia să aibă în vedere ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia. Acest fapt vine ca răspuns la blocarea tranzitului de mărfuri spre arhipelagul arctic norvegian Svalbard, conform AFP, citat de Agerpres.
El a precizat totodată despre Comisia pentru afaceri externe a Dumei ‘că va examina această situație (denunţarea acordului maritim – n.r.) şi apoi îi va informa pe deputaţi’, conform site-ului camerei inferioare a parlamentului federal din Rusia.
Preşedintele Dumei de Stat solicită ruperea acordului de delimitare maritimă cu Norvegia
În anul 2010 Rusia şi Norvegia au încheiat un acord cu privire la delimitarea frontierelor lor maritime în Marea Barents, iar prin această mișcare au pus capăt unei dispute vechi de 40 de ani.
Acordul a reprezentat astfel un nou început în raporturile dintre cele două ţări, însă relaţiile lor s-au înrăutățit tot mai tare de atunci, mai ales după ce armata rusă a invadat Ucraina.
De asemenea, Moscova a acuzat miercuri Norvegia că blochează tranzitul de bunuri către rușii care locuiesc în arhipelagul Svalbard, în Arctica norvegiană, și a amenințat Oslo cu represalii, anunță AFP.
Echipamentele și alimentele urmau să fie încărcate pe o navă cu destinația Svalbard
„Am cerut părții norvegiene să rezolve această problemă cât mai repede posibil”, a declarat într-un comunicat Ministerul rus de Externe, anunțând că însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova a fost convocat.
„Am subliniat că acțiunile neprietenoase față de Rusia duc la represalii”, a adăugat acesta.
Rusia susține că Norvegia a blocat la punctul de trecere a frontierei terestre Storskog livrările de echipamente și alimente care urmau să fie încărcate pe o navă cu destinația Svalbard pentru minerii ruși din arhipelag.
Potrivit lui Serghei Gushkin, consulul rus în arhipelagul arctic, încărcătura era formată din 20 de tone de bunuri, dintre care șapte tone de alimente, piese de schimb și echipamente esențiale pentru pregătirea pentru iarnă.
Gushkin a declarat că Rusia explorează rute alternative de aprovizionare, inclusiv din Europa sau pe mare din orașul rusesc Murmansk.