Președintele Donald Trump anunță că va interzice TikTok în SUA. Washingtonul intensifică presiunea pe proprietarul chinez pentru a renunța la populara aplicație
Președintele Donald Trump a anunțat că va semna un ordin executiv, sâmbătă, pentru a interzice TikTok în SUA, întețind astfel presiunea pe proprietarul chinez pentru a vinde populara aplicația de videoclipuri scurte, relatează Reuters.
Președintele Donald Trump anunță că va interzice TikTok în SUA
Mișcarea ar reprezenta punctul culminant al îngrijorărilor comunității americane de securitate națională cu privire la siguranța datelor personale pe care le gestionează TikTok. În plus, ar fi o lovitură grea pentru ByteDance, compania cu sediul la Beijing care deține TikTok și care datorită aplicației a devenit una din puținele conglomerate chineze cu adevărat relevante pe scena globală.
Anunțul lui Donald Trump a venit la capătul negocierilor purtate vineri între Casa Albă, ByteDance și potențialii cumpărători ai TikTok, inclusiv Microsoft Corp. Părțile nu au reușit să ajungă la un acord, astfel încât compania chineză să își vândă operațiunile din SUA, potrivit unor surse familiare cu discuțiile, dar este de așteptat ca negocierile să continue și în zilele următoare.
Deși Microsoft deja deține rețeaua socială profesională LinkedIn, ar întâmpina mai puține obstacole legale în achiziționarea TikTok decât competitorii săi direcți, cum ar fi FaceBook Inc, susține una dintre surse.
Cu toate acestea, valoarea de piață pe care o revendică ByteDance pentru TikTok, peste 50 de miliarde de dolari, și insistențele sale pentru a păstra un pachet minoritar de acțiuni au complicat negocierile, spune o altă sursă.
TikTok are până la 80 de milioane de utilizatori activi în SUA, iar multe voci se întreabă prin ce instrument juridic va reuși președintele Donald Trump să interzică aplicația pe teritoriul american. ByteDance, Microsoft și Departamentul Trezoreriei americane au refuzat să comenteze subiectul.
„Nu comentăm zvonuri și speculații”, au spus reprezentanții TikTok, printr-un comunicat de presă, subliniind că sunt „încrezători în succesul pe termen lung” al aplicației.
Cum relațiile dintre SUA și China au continuat să se deterioreze pe probleme legate de comerț, autonomia Hong Kongului, securitate cibernetică și răspândirea noului coronavirus, dosarul TikTok s-a remarcat drept un nou motiv de scântei în relația dintre principalele economii ale lumii.
Washingtonul intensifică presiunea pe proprietarul chinez pentru a renunța la populara aplicație
Cu o săptămână în urmă, comisia din Senatul SUA însărcinată cu probleme de securitate națională și afaceri guvernamentale a avizat pozitiv, în mod unanim, un proiect de lege care le va interzice angajaților federali americani să folosească TikTok pe dispozitive guvernamentale. Totuși, pentru ca proiectul să devină lege și să intre în vigoare, el mai trebuie votat în plenul senatorilor americani. Camera Reprezentanților a votat deja pentru o măsură similară.
ByteDance a luat în calcul un spectru variat de acțiuni ca răspuns la presiunea exercitată de SUA pentru renunțarea la controlul aplicației, care le permite utilizatorilor să creeze videoclipuri scurte, cu efecte speciale, și care a devenit tot mai populară printre adolescenții americani.