Președintele Croației, țară membră NATO, a criticat statele occidentale pentru că vor furniza Ucrainei tancuri grele și alte arme în campania împotriva forțelor ruse de ocupație, spunând că aceste livrări nu vor face decât să prelungească războiul.
Zoran Milanovic, care a mai făcut în trecut astfel de comentarii proruse, a declarat reporterilor din capitala croată că „este o nebunie să crezi că Rusia poate fi învinsă într-un război convențional”.
„Sunt împotriva trimiterii de arme letale acolo”, a spus Milanovic. „Aceasta prelungește războiul”, a arătat el. „Care este obiectivul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Se vorbește, de asemenea, de ruperea Rusiei. Este o nebunie”, a adăugat Milanovic.
De asemenea, în cursul zilei de luni, acesta a declarat că, după părerea sa, Crimeea – peninsula ucraineană de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014 – nu va mai face parte niciodată din Ucraina.
Milanovic s-a opus în mod deschis admiterii Finlandei și Suediei în NATO, dar și antrenării trupelor ucrainene în Croația, ca parte a ajutorului UE. În luna decembrie, deputații croați au respins o propunere ca Zagrebul se alăture unei misiuni a Uniunii Europene în sprijinul armatei ucrainene, reflectând diviziunile profunde dintre Milanovic și premierul Andrej Plenkovic.
Milanovic, un critic vocal al politicii occidentale în Ucraina, a declarat că nu dorește ca țara sa, cel mai nou stat membru al UE, să se confrunte cu ceea ce el numește „consecințe potențial dezastruoase” din cauza războiului din Ucraina, care durează deja de 11 luni.
În timpul unei vizite la cazărmile militare din orașul Petrinka, Milanovic a declarat faptul că ceea ce face Occidentul cu privire la Ucraina „este profund imoral, deoarece nu există nicio soluție (la război)”, adăugând și faptul că aducerea tancurilor germane în Ucraina nu va servi decât la apropiere Rusiei de China, scrie profit.ro.
„Este clar că Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, a adăugat Milanovic, în condițiile în care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis să restabilească dominația ucraineană asupra peninsulei.
Rusia susține că un referendum desfășurat după ce trupele ruse au preluat peninsula a arătat că locuitorii Crimeii doresc să facă parte din Rusia. Cu toate acestea, referendumul nu a fost recunoscut de majoritatea țărilor.
Milanovic a criticat țările occidentale pentru că folosesc standarde duble în politica internațională, declarând că Rusia ar putea invoca „anexarea Kosovo” de către comunitatea internațională ca scuză pentru a sechestra părți din Ucraina.
Kosovo și-a declarat independența în 2008, după un război din 1998-1999 cu forțele de la Belgrad, în care țările NATO au bombardat fosta Iugoslavie, compusă atunci din Serbia și Muntenegru, pentru a proteja provincia cu majoritate albaneză.
„Am recunoscut Kosovo împotriva voinței unui stat (Serbia) căruia îi aparținea Kosovo”, a spus Milanovic, avertizând că nu pune la îndoială independența Kosovo, ci conceptul de standarde duble occidentale.
Milanovic, care a fost premier al Croației din partea Partidului Social-Democrat, a îmbrățișat o poziție antieuropeană de când a preluat funcția de președinte, în mare parte ceremonială, aliniindu-și politicile cu cele ale premierului ungar Viktor Orban și ale liderului secesionist sârb bosniac Milorad Dodik.