Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat țările membre UE să sprijine Ucraina pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi.
Principalele teme despre care se va discuta în cadrul summitului UE din 30-31 mai vor viza preţurile la energie, efectele aduse în urma războiului din Ucraina pentru securitatea alimentară, respectiv politica europeană de apărare comună, conform EFE.
Charles Michel a subliniat într-o scrisoare transmisă liderilor europeni participanţi la summit că: „Una dintre preocupările noastre cele mai presante este să ajutăm statul ucrainean, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în privinţa necesităţilor sale de lichidităţi”.
Summitul va începe luni la ora 16.00 (ora Bruxellesului), iar războiul din Ucraina va fi discutat la prima sesiune de lucru. În timpul summitului va interveni prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Agerpres.
În scrisoarea preşedintelui CE este menționat faptul că Liderii UE vor discuta şi despre organizarea sprijinului pentru reconstrucţia Ucrainei, „care va necesita un mare efort global”. Aceștia au în vedere „să continue presiunile asupra Rusiei”.
De asemenea, se va discuta despre problema energiei şi în special dezbaterea asupra „preţurilor ridicate, care lovesc puternic gospodăriile noastre şi afacerile”, a specificat preşedintele Consiliului European.
În plus, UE este preocupată și de securitatea alimentară globală. „Preţurile alimentelor au crescut şi ne confruntăm cu riscuri grave de foamete şi destabilizare în multe părţi ale lumii. La reuniunea noastră, vom discuta forme concrete de a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole folosind infrastructura UE”, conform declarațiilor făcute de Charles Michel.
„Prioritatea noastră cea mai urgentă este coordonarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde exigenţelor şi a construi o bază industrială europeană. Vom discuta despre cum să abordăm aceste probleme”, se mai arată în scrisoare.
De asemenea, în cadrul summitului se va discuta și despre deblocarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei.
Pachetul cuprinde un embargo asupra petrolului importat din Rusia, eliminarea din sistemul SWIFT a celei mai mari bănci ruse, respectiv oprirea difuzării a trei posturi de televiziune rusești, conform Digi24.ro.