Liderii NATO au spus în mai multe rânduri că scutul antirachetă din România nu este “dedicat” Rusiei, ci amenințărilor venite din Orientul Mijlociu, iaroficialii de la Kremlin speculează această afirmație după încheierea acordului nuclear între Iran și statele grupului “5 plus 1”.
Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma rusă, Aleksei Puşkov, a declarat, miercuri, că planurile NATO de a-şi consolida apărarea antirachetă în pofida acordului încheiat marţi cu Iranul înseamnă că “întreaga strategie a scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni”.
„Iniţial au vorbit despre ameninţarea rachetelor din Iran, deşi Teheranul nu avea nici rachete şi nici motive pentru un asemenea atac. Apoi au vorbit despre ameninţarea imaginară reprezentată de Coreea de Nord, care este în partea cealaltă a globului. Acum vorbesc despre 30 de ţări care ar ameninţa să lanseze rachete spre Europa. Când li se solicită să numească măcar zece ţări, ne spun că sunt informaţii clasificate”, a spus Puşkov la postul de televiziune Rossiya-24, transmite Mediafax
„Oficialii NATO vin aici ca nişte ipocriţi şi mincinoşi, pentru că proiectul lor antirachetă este de fapt îndreptat împotriva capacităţilor nucleare ale Rusiei. Nedorind să recunoască acest lucru, ei recurg la minciuni”, a conchis parlamentarul rus.
Și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a reacționat în acest caz.
“Rusia speră că SUA vor abandona elementele scutului antirachetă în Europa”, scrie tass.ru.