Președintele Ciprului, acuzat de cetățeni că a permis ca țara lor să devină o țintă din cauza „complicității la vărsarea de sânge din Gaza”

Președintele Ciprului, acuzat de cetățeni că a permis ca țara lor să devină o țintă din cauza „complicității la vărsarea de sânge din Gaza”

Guvernul Ciprului se confruntă cu critici tot mai mari cu privire la bazele militare britanice de pe insulă folosite de forțele britanice și americane pentru a organiza atacuri aeriene asupra rebelilor Houthi din Yemen care sunt susținuți de Iran.

Ciprioții spun că pericolele ca Cipru să devină o țintă sunt evidente

Președintele Nicos Christodoulides a fost acuzat de activiști că închide ochii la riscurile cu care se poate confrunta cel mai estic stat al UE dacă facilitățile strategice de pe insulă continuă să fie folosite în operațiuni militare.

The Guardian a aflat că atât ambasadorul SUA, cât și înaltul comisar britanic l-au informat pe președintele cipriot cu privire la o acțiune militară iminentă în Yemen, înainte de prima rundă de atacuri aeriene săptămâna trecută.

„Sunt din ce în ce mai multe avioane de război care decolează în fiecare zi”, a declarat Tassos Costeas, un proeminent activist pentru pace cipriot grec, pentru The Guardian. „Pericolele ca Cipru să devină o țintă sunt evidente.

Acum cincizeci de ani, Cipru a fost divizat de război

Protestele au avut loc săptămâna trecută, după ce RAF Akrotiri a fost folosită ca rampă de lansare pentru avioanele de luptă Typhoon care efectuează atacuri aeriene asupra fortăților Houthi din Yemen, ca răzbunare pentru atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Bombardamentele efectuate de SUA și Marea Britanie au exacerbat îngrijorarea că războiul Israel-Gaza va deveni o conflagrație regională mai largă. Washingtonul și Londra au promis că vor continua atacurile aeriene dacă este necesar.

Activiștii ciprioți spun că sunt profund îngrijorați de faptul că bazele britanice din Cipru ar putea fi folosite și de SUA și Marea Britanie pentru a trimite ajutor militar Israelului, o afirmație pe care niciuna dintre țări nu a confirmat-o.

„Pur și simplu, nu vrem ca țara noastră să fie folosită într-un război în care au murit peste 24.000 de oameni, marea majoritate femei și copii”, a spus Costeas, care prezidează Consiliul de Pace din Cipru, un ONG bi-comunal care organizează mitingul. „Știm ce înseamnă conflict. Acum cincizeci de ani, Cipru a fost divizat de război.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)