Guvernul Ciprului se confruntă cu critici tot mai mari cu privire la bazele militare britanice de pe insulă folosite de forțele britanice și americane pentru a organiza atacuri aeriene asupra rebelilor Houthi din Yemen care sunt susținuți de Iran.
Președintele Nicos Christodoulides a fost acuzat de activiști că închide ochii la riscurile cu care se poate confrunta cel mai estic stat al UE dacă facilitățile strategice de pe insulă continuă să fie folosite în operațiuni militare.
The Guardian a aflat că atât ambasadorul SUA, cât și înaltul comisar britanic l-au informat pe președintele cipriot cu privire la o acțiune militară iminentă în Yemen, înainte de prima rundă de atacuri aeriene săptămâna trecută.
„Sunt din ce în ce mai multe avioane de război care decolează în fiecare zi”, a declarat Tassos Costeas, un proeminent activist pentru pace cipriot grec, pentru The Guardian. „Pericolele ca Cipru să devină o țintă sunt evidente.
Protestele au avut loc săptămâna trecută, după ce RAF Akrotiri a fost folosită ca rampă de lansare pentru avioanele de luptă Typhoon care efectuează atacuri aeriene asupra fortăților Houthi din Yemen, ca răzbunare pentru atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie.
Bombardamentele efectuate de SUA și Marea Britanie au exacerbat îngrijorarea că războiul Israel-Gaza va deveni o conflagrație regională mai largă. Washingtonul și Londra au promis că vor continua atacurile aeriene dacă este necesar.
Activiștii ciprioți spun că sunt profund îngrijorați de faptul că bazele britanice din Cipru ar putea fi folosite și de SUA și Marea Britanie pentru a trimite ajutor militar Israelului, o afirmație pe care niciuna dintre țări nu a confirmat-o.
„Pur și simplu, nu vrem ca țara noastră să fie folosită într-un război în care au murit peste 24.000 de oameni, marea majoritate femei și copii”, a spus Costeas, care prezidează Consiliul de Pace din Cipru, un ONG bi-comunal care organizează mitingul. „Știm ce înseamnă conflict. Acum cincizeci de ani, Cipru a fost divizat de război.”