Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola: „România merită o decizie pozitivă în acest an privind aderarea la Schengen”

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola: România merită o decizie pozitivă în acest an privind aderarea la Schengen
Foto: Roberta Metsola (Facebook)

Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola a transmis marți că România merită o decizie pozitivă în acest an privind aderarea la Schengen, în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

Nou mesaj de susținere pentru aderarea României la Schengen

”Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face.

Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile”, a declarat Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom, potrivit Agerpres.

Aceasta a mai precizat că a avut discuții cu premierul Ciolacu pentru a găsi o soluție pentru aderarea României la Schengen:

”Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: ‘Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină’. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul. Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie”, a spus Metsola.

Premierul Marcel Ciolacu a oferit noi detalii despre intenția de a da în judecată Austria dacă va continua să blocheze aderarea la Spațiul Schengen. Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, Guvernul României va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE), a spus premierul Ciolacu.

Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român (..) eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE, Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat”, a spus Marcel Ciolacu.

”În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie aveam a doua şedinţă JAI, amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a mai declarat premierul.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`