Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este acuzată de nepotism, după ce şi-a numit cumnatul şef de cabinet

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este acuzată de nepotism, după ce şi-a numit cumnatul şef de cabinet
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Vitvitsky

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este acuzată de nepotism după ce şi-a numit cumnatul în funcţia de şef de cabinet.

Matthew Tabone, care a început să lucreze la Parlamentul European pentru Metsola în 2013, îi succede Leticiei Zuleta De Reales Ansaldo. Aceasta preia un nou rol, de director al relaţiilor cu parlamentele naţionale în Parlamentul European, potrivit Politico.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul maltez Alex Agius Saliba, de la Partidul Laburist, a descris mișcarea lui Metsola drept „nepotism fulgerător”.

„Imaginați-vă dacă eu sau un reprezentant al [Partidul Muncitoresc] am numit un membru al familiei lor în cea mai înaltă funcție din biroul lor”, a scris Agius Saliba.

Tabone a fost un ajutor apropiat pentru Metsola de ani de zile. După ce a început să lucreze pentru Metsola, s-a căsătorit cu sora ei în 2015, înainte ca Metsola să devină președinte al Parlamentului European.

„Apoi, la sfârșitul lui 2022, Tabone a fost promovat pentru funcția de șef al personalului de către Metsola. În cele din urmă, ea s-a abținut să-l numească în timp ce a fost aliniat cu Qatargate, scandalul cash-for-influence care a zguduit Parlamentul European.

În toamna lui 2022, Alessandro Chiocchetti a fost promovat de la funcția de șef de cabinet la secretar general al Parlamentului, un post puternic care supraveghează birocrația extinsă a instituției.

Fostul secretar general, Klaus Welle, și-a petrecut 13 ani transformându-și postul într-un centru de putere care a influențat totul, de la agenda Parlamentului până la cine ocupa cele mai importante locuri de muncă ale instituției. Plecarea sa a declanșat jocul între grupurile politice ale Parlamentului, Partidul Popular European, cel mai mare grup al Parlamentului, încercând să-și dea seama cum ar putea să păstreze funcția puternică.

Ca un ajutor apropiat pentru Metsola, Chiocchetti a fost văzut ca fiind beneficiarul favoritismului pentru a obține acel rol.

„Saga sordidă pentru instalarea lui  Chiocchetti, în calitate de noul secretar general al Parlamentului European, este obligat să dăuneze reputației Parlamentului în ochii cetățenilor europeni și ai reprezentanților altor instituții UE”, a declarat Heidi Hautala, pe atunci europarlamentar verde.

Metsola și Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, care l-a susținut pe Chiocchetti, au insistat că doar urmează procedura Parlamentului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:43 - USR pune la dispoziția celor care au pensia calculată greșit modelul contestației pentru instanță și cere PSD și PNL să adopte soluțiile USR pentru a corecta, de urgență, aberațiile din legea pensiilor
11:42 - MAE, avertizare de călătorie pentru Ungaria. Restricții de circulație din cauza riscului de inundații
11:39 - Ionuț Stroe, despre o posibilă candidatură a lui Iohannis la parlamentare: „O posibilă modificare legislativă presupune o decizie în Parlament în numele dreptului oricărui cetățean de a candida”
11:35 - 10 păcate financiare mortale pe care nu ar trebui să le comiteți niciodată la pensionare
11:27 - Marcel Ciolacu: Curtea de Conturi, un exemplu de bună practică pentru tot ceea ce înseamnă sistemul instituțional din România. Știu că ați avut de înfruntat provocări majore (VIDEO)
11:24 - Pagerele care au explodat în Liban ar fi fost „fabricate în Europa”. Orientul Mijlociu se pregătește pentru represalii
11:14 - Alertă metero. Cod galben de ploi torențiale în mai multe judeţe
11:10 - Ciclonul Boris a provocat inundații devastatoare în România. A plouat în 3 zile cât în 3-4 luni. Cum a ajuns în țara noastră
11:06 - BMW a avut nevoie de doi ani pentru a descoperi o defecțiune de miliarde de euro la sistemul de frânare al mașinii
11:04 - Nicolae Ciucă: În această perioadă suntem extrem de atenți la cheltuielile publice, nu ne putem permite să risipim fondurile statului. Curtea de Conturi combate mentalitatea păguboasă de tipul „merge și așa” (VIDEO)