Președinta Comisiei Europene a lăudat la Chișinău „progresele enorme” făcute de Republica Moldova pentru aderarea la UE
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri că un summit al liderilor europeni găzduit de țara sa săptămâna aceasta va transmite un mesaj neclintit de pace și de condamnare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei .
Ea a spus că un acord privind roamingul la telefonia mobilă din ianuarie a fost semnat cu președintele Comisiei Europene , Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
Peste 40 de lideri europeni urmează să se întâlnească joi în R. Moldova, într-o manifestare de sprijin față de fosta republică sovietică care a solicitat aderarea la Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
„A doua întâlnire a Comunităţii Politice Europene este dovada unităţii tot mai mari pe continent”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă comună cu von der Leyen.
„…acest eveniment este o confirmare puternică a angajamentului nostru neclintit pentru pace, o condamnare fermă a invaziei ruse, o solidaritate constantă cu Ucraina și o demonstrație de sprijin pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.
Moldova, ca și Ucraina, a solicitat să adere la UE anul trecut la scurt timp după invazia rusă care a trimis fluxuri de refugiați ucraineni în Moldova și a lovit economia.
Guvernul pro-occidental, care a acuzat Rusia că face presiuni de destabilizare a declarat că intenționează să folosească summitul pentru a prezenta reformele și a convinge liderii să deschidă cât mai curând posibil discuțiile de aderare la UE.
Von der Leyen a spus că Moldova înregistrează progrese clare în căutarea aderării la UE.
„Este uimitor să vedem că, în ciuda tuturor presiunilor, Moldova avansează rapid și cu mare calitate”, a spus ea.
UE își va „mări în mod semnificativ” delegația la Chișinău pentru a sprijini reformele viitoare, a adăugat ea.
Moscova a avut sute de forțe de menținere a păcii și trupe în regiunea separatistă a Transnistriei din estul Moldovei de la războiul dintre separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale, după destrămarea sovietică din 1991.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat într-o altă conferință de presă că Rusia și-a propus de 30 de ani să susțină separatismul în Transnistria, să mențină ilegal trupe acolo și să impună embargouri asupra exporturilor moldovenești.
„Aceste acțiuni și politici ale Rusiei față de Moldova au eșuat. Moldova a ales calea integrării în UE”, a spus el.