Multe state acordă Ucrainei un ajutor considerabil, însă o mare parte din el rămâne în afara sferei publice sau se dizolvă într-o multitudine de știri. Una dintre țările al cărei ajutor merită atenția noastră este România, care îi sprijină și îi ajută pe ucraineni în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului, relatează publicația ucraineană Kyiv Post.
România, scriu jurnaliștii ucraineni, este una dintre țările de lance în transportul de mărfuri de tip lend-lease din SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit ca mărime pentru livrarea de armament și echipamente.
Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de susținerea deplină a României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o recent în capitala ucraineană cu Volodimir Zelenski, șeful statului român l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină țară candidată la aderare în cel mai scurt timp posibil, a adăugat publicația.
Mai mult, pentru a aproviziona Ucraina cu armament letal din rezervele românești, Ministerul Apărării Naționale de la București a inițiat amendamente la o rezoluție guvernamentală pentru a permite livrarea de arme și către aliații și partenerii Alianței Nord-Atlantice, mai susține Kyiv Post.
Potrivit publicației ucrainene, România deține mai multe avioane de vânătoare MiG-21 LanceR pe care nu le folosește, dar pe care le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează în mod activ eforturile pentru livrarea sistemelor de fabricație americană M142 HIMARS. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști, Bucureștiul acordă Kievului combustibil, echipament medical și dezinfectanți. Camioane încărcate cu ajutor umanitar ajuns în Ucraina în mod regulat.
Încă din primele zile ale invaziei ruse, Guvernul României și comunitatea românească din Bucovina, sud-vestul Ucrainei, au trimis arme, stocuri de hrană și alte bunuri pentru soldații ucraineni de pe front, mai notează Kyiv Post.
În plus, continuă publicația, voluntarii au înființat un punct de sprijin la vama Porubne, acolo unde refugiații ucraineni primesc tot ce au nevoie – de la hrană și îmbrăcăminte, la transport și cazare. România a primit peste 800.000 de refugiați ucraineni, care sunt liberi să intre în țară prin orice punct oficial de trecere a frontierei, a adăugat Kyiv Post.