Presa rusă: Dacă SUA au băut palma cu Iranul, ce rost mai are scutul antirachetă?
Recentul acord între Iran și SUA pe marginea programului nuclear al Teheranului ar trebui sa pună capăt programului antirachetă american în Europa, însă specialiștii de la Moscova spun că nu se va întâmpla așa, scrie Sputnik.
După negocierile de la Lausanne, liderii occidentali au declarat că acordul la care au ajuns cu Teheranul este unul „istoric”. Potrivit acordului, Iran și-a asumat obligația de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
„Mai este și un alt unghi de abordare în interesul Washingtonului de a repara relația cu Iranul, dincolo de dialogul pe programul nuclear iranian. Din acest motiv Obama a salutat ca ‘istoric’ numai acordul nuclear dintre noi și nimic altceva”, a afirmat Reza Hojjat Shamami, analist politic iranian.
„Cred că mulți ar dori să audă de la el că Washingtonul și Teheranul sunt acum prieteni, însă prietenii nu se amenință între ei, și amplasarea elementelor scutului antirachetă american în Estul Europei încă mai vizează Iranul și Rusia. Toate astea înseamnă că adversarii geopolitici ai Americii rămân aceiași”, a mai aratat Reza Hojjat Shamami.
Un alt expert, Orhan Gafarli, expert în securitatea eurasiatică la Center for Strategic Analysis din Turcia, confirmă teza Sputnik.
„Sunt sigur că după acordul dintre Iran și puterile lumii nu mai este niciun motiv ca America să-și amplaseze scutul antirachetă în estul Europei. Dacă aceste amplasari în apropiere de granițele Rusiei continuă, va deveni foarte limpede că aceste sisteme au avut de fapt ca scop să fie folosite împotriva Rusiei. În acest caz Washingtonul va avea dificultăți să continue să ascundă lumii care sunt adevaratele sale intenții”, a afirmat Orhan Gafarli.
Un alt expert intervievat de sursa rusă, William Engdahl, analist germano-american, a afirmat că șansele ca SUA să-și reducă bazele antirachetă din Europa sunt „zero”.